Je to trochu podvod, ale nikdo přece nemusí vědět, kolik času jste přípravou jídla strávili. Především vytížení lidé, rodiče malých dětí a vyznavači low carb stravy ocení recept, na jehož „uvaření“ vám stačí jen nůžky. Zbytek práce za vás odvede trouba a vy si dopřejete zdravou večeři opravdu téměř bez práce.

Potřebujete jen dva sáčky kysaného zelí a krůtu, kuře nebo kachnu. Krůta v zelí se peče o něco déle než kuře, ale dvě stehna vám vystačí na 4 porce a maso je chuťově výraznější. Kachna je nejtučnější a z mého pohledu nejchutnější, ale zase se peče mnohem déle. Skvělým řešením pak jsou sous-vide masa, která, stejně jako zelí, vydrží v chladu i pár měsíců, takže kdykoli uvaříte také v případě, že nestíháte na nákup.

Jak dlouho péct kuřecí stehna: Kuřeti stačí podstatně kratší doba, většinou stačí 40 minut pod poklicí a dalších 30 minut bez poklice. Zelí můžete podlít trochou vody a kůži pak čas od času přelít výpekem.

Kachna v zelí: Hodobóžovou verzi této líné večeře vytvoříte z kachny, ideálně předem připravené metodou sous-vide. Čtvrtky se prodávají zavakuované a v lednici vám stejně jako zelí vydrží třeba dva měsíce, takže můžete kdykoli vykouzlit poměrně opulentní, a přitom extrémně snadné jídlo. Předvařenou kachnu v zelí pečte asi 40 minut, syrovou 2 až 2,5 hodiny pod poklicí a 30 minut bez poklice.

Jaké zelí a koření: Zelí je zdravější to kysané než sterilované, proto si vždy přečtěte etiketu. Vyhýbejte se výrobkům s konzervanty, které jsou u této potraviny zcela zbytečné. Já nejčastěji používám kysané zelí Efko (koupíte např. na Rohlíku či Košíku), které je již ochucené, a maso tak ani není třeba nijak zvlášť kořenit.

Pokud chcete maso dochutit, použijte sůl, čerstvě mletý pepř a dobré grilovací koření nebo třeba směs sladké papriky, sušeného česneku, mletého kmínu a oregana.

Foto Jakub Jurdič

Krůta, kachna nebo kuře v zelí

Na 4 porce potřebujete:

  • 2 sáčky dobrého kysaného zelí
  • 2 krůtí stehna (nebo 4 kuřecí, příp. 2 kachní čtvrtky sous-vide)

Dle chuti:

  • Sůl a koření
  • 2 lžíce sádla či oleje
  • Noky, chléb či brambory

Postup

  1. Troubu vyhřejte na 180 °C. Pekáč můžete pokapat trochou oleje nebo sádla, zelí bude mít lepší chuť. Do pekáče rozložte zelí, překryjte krůtími stehny, dle chuti osolte a okořeňte, přiklopte a pod poklicí pečte 50 minut.
  2. Poté maso otočte, pečte dalších 30 minut pod poklicí a nakonec dopečte asi 30 minut dozlatova již odklopené. Podávejte jen tak s chlebem, bramborovými noky nebo vařenými bramborami.
Foto Jakub Jurdič