Ano, existuje asi milion receptů na cuketové placičky a tak si možná říkáte: „Proč miliontý prvý?“ Právě proto, že jsou tak oblíbené a tyto placky s ořechy, rozmarýnem a quinoou se rozhodně řadí mezi ty, které si rádi uložíte i na příště.
Cuketové placičky, ač se to nemusí na první pohled zdát, jsou biologicky velice bohaté. Obsahují spoustu vlákniny díky ovesným vločkám a celozrnné mouce. Obsahují quinou, která je známá pro vysoký obsah aminokyselin. Bílkoviny obsahují samo sebou i vejce. A kdo že to říkal něco o cholesterolu? Na tento známý mýtus můžete zapomenout, už dávno se ví, že vejce jsou naopak velice prospěšná. O ořeších to platí jakbysmet. Vlašské ořechy spolu s rozmarýnem vaše chuťové pohárky pěkně rozparádí.
Cuketové placky se sýrem a ořechy
Na 12 až 14 kousků potřebujete:
- 30 g quinoy
- 500 g cukety
- 100 g celozrnné špaldové mouky
- 70 g jemných ovesných vloček
- 70 g sýru feta
- 50 g vlašských ořechů
- 2 vejce
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 1 lžička sušeného česneku
- ½ lžičky mletého rozmarýnu
- Olej na smažení placiček (řepkový, olivový)
Dip:
- 1 (menší) lžička fenyklových semínek
- 3 lžíce zakysané smetany
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce citronové šťávy
- Sůl
K podávání:
- Jarní cibulka
- Čerstvě nastrouhaná citronová kůra
Postup
- Quinou vařte v osolené vodě 20 minut. Pokud je to potřeba, sceďte zbytek vody a nechte zchladnout.
- Jestli jste sklidili velkou cuketu, která má uvnitř větší, a tím pádem i tvrdší semínka, vydlabejte část se semínky lžičkou. Zbytek cukety nastrouhejte nahrubo. Přendejte do cedníku a nechte 10 až 15 minut odkapávat.
- Z cukety vytlačte ještě trochu tekutiny. Není třeba ji ždímat do mrtě a tlačit na cuketu přespříliš.
- Vymačkanou cuketu dejte do větší mísy. Zasypejte celozrnnou moukou, ovesnými vločkami, rozdrobeným sýrem feta, nadrobno nasekanými vlašskými ořechy a kořením. Přidejte vejce a vařenou quinou. Osolte a dobře promíchejte.
- Pánev potřete olejem. Lžící tvořte placičky silné asi 1,5 cm. Po pár minutách, když placičky zezlátnou, obraťte a dopečte i z druhé strany. Přendávejte na talíř anebo na mřížku (ta zabrání zapaření odspoda).
- Fenykl nasucho opečte na pánvi, aby se rozvoněl. V hmoždíři roztlučte. Smíchejte se zakysanou smetanou, prolisovaným česnekem, citronovou šťávou a solí.
- Placičky podávejte s dipem, posypané najemno nakrájenou jarní cibulkou a zastrouhané citronovou kůrou.
Tip: Vlašské ořechy lze nahradit slunečnicovými semínky anebo mandlemi. Co se týče dochucení kořením a bylinkami, můžete zvolit o něco „méně komplikovaný“ tymián, oregano nebo petrželku.