Ano, existuje asi milion receptů na cuketové placičky a tak si možná říkáte: „Proč miliontý prvý?“ Právě proto, že jsou tak oblíbené a tyto placky s ořechy, rozmarýnem a quinoou se rozhodně řadí mezi ty, které si rádi uložíte i na příště.

Cuketové placičky, ač se to nemusí na první pohled zdát, jsou biologicky velice bohaté. Obsahují spoustu vlákniny díky ovesným vločkám a celozrnné mouce. Obsahují quinou, která je známá pro vysoký obsah aminokyselin. Bílkoviny obsahují samo sebou i vejce. A kdo že to říkal něco o cholesterolu? Na tento známý mýtus můžete zapomenout, už dávno se ví, že vejce jsou naopak velice prospěšná. O ořeších to platí jakbysmet. Vlašské ořechy spolu s rozmarýnem vaše chuťové pohárky pěkně rozparádí.

Cuketové placky se sýrem a ořechy

Na 12 až 14 kousků potřebujete:

  • 30 g quinoy
  • 500 g cukety
  • 100 g celozrnné špaldové mouky
  • 70 g jemných ovesných vloček
  • 70 g sýru feta
  • 50 g vlašských ořechů
  • 2 vejce
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 lžička sušeného česneku
  • ½ lžičky mletého rozmarýnu
  • Olej na smažení placiček (řepkový, olivový)

Dip:

  • 1 (menší) lžička fenyklových semínek
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • Sůl

K podávání:

  • Jarní cibulka
  • Čerstvě nastrouhaná citronová kůra

Postup

  1. Quinou vařte v osolené vodě 20 minut. Pokud je to potřeba, sceďte zbytek vody a nechte zchladnout.
  2. Jestli jste sklidili velkou cuketu, která má uvnitř větší, a tím pádem i tvrdší semínka, vydlabejte část se semínky lžičkou. Zbytek cukety nastrouhejte nahrubo. Přendejte do cedníku a nechte 10 až 15 minut odkapávat.
  3. Z cukety vytlačte ještě trochu tekutiny. Není třeba ji ždímat do mrtě a tlačit na cuketu přespříliš.
  4. Vymačkanou cuketu dejte do větší mísy. Zasypejte celozrnnou moukou, ovesnými vločkami, rozdrobeným sýrem feta, nadrobno nasekanými vlašskými ořechy a kořením. Přidejte vejce a vařenou quinou. Osolte a dobře promíchejte.
  5. Pánev potřete olejem. Lžící tvořte placičky silné asi 1,5 cm. Po pár minutách, když placičky zezlátnou, obraťte a dopečte i z druhé strany. Přendávejte na talíř anebo na mřížku (ta zabrání zapaření odspoda).
  6. Fenykl nasucho opečte na pánvi, aby se rozvoněl. V hmoždíři roztlučte. Smíchejte se zakysanou smetanou, prolisovaným česnekem, citronovou šťávou a solí.
  7. Placičky podávejte s dipem, posypané najemno nakrájenou jarní cibulkou a zastrouhané citronovou kůrou.

Tip: Vlašské ořechy lze nahradit slunečnicovými semínky anebo mandlemi. Co se týče dochucení kořením a bylinkami, můžete zvolit o něco „méně komplikovaný“ tymián, oregano nebo petrželku.