Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikání jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Mandlové sušenky s příchutí citrusů nejen nádherně voní, ale i chutnají. Kůra z limety, citronu a pomeranče jim dodá zajímavý exotický nádech a opražené mandle se postarají o onu dokonalou vůni a křupavost. Sušenky lze po vychladnutí uchovat ve vzduchotěsné nádobě, nejpozději do dvou týdnů je však zkonzumujte (to určitě zvládnete!). S blížícími se Vánoci navíc mohou posloužit jako milý jedlý dárek. Vložte je do dárkové krabičky nebo pěkné skleněné dózy a máte vystaráno.

Na 30 sušenek potřebujete:

  • 250 g mandlí (předem opečených na pánvi)
  • 70 g másla
  • kůru z 1 pomeranče
  • kůru z 1 citronu
  • kůru z 1 limety
  • 130 g moučkového cukru + na obalování
  • špetku soli
  • 1 vrchovatou lžičku prášku do pečiva s vinným kamenem
  • ½ lžičky sušené pomerančové kůry
  • ½ lžičky sušené citronové kůry 
  • 4 malé žloutky
  • 1 lžíci pomerančové šťávy
  • 1 lžičku vody z květů pomeranče
  • 1 lžičku mandlového extraktu

Na tmavé sušenky navíc:

  • 12 g černého kakaa
  • 1 lžičku pomerančové šťávy

Postup

  1. Mandle nejprve opečte nasucho na pánvi a nechte vychladnout. Poté je rozmixujte najemno. Případně použijte rovnou kvalitní mandle mleté, počítejte ale s tím, že přijdete o příjemnější aroma, které jim opečení před jejich rozemletím dodá. 
  2. Máslo rozehřejte a nechte zchladnout. Pomeranč, citron a limetu pořádně omyjte, osušte a nastrouhejte z nich kůru.
  3. Mleté mandle smíchejte v míse s moučkovým cukrem, špetkou soli, práškem do pečiva a čerstvou i sušenou kůrou z citrusů. 
  4. Ke žloutkům vmíchejte vymačkanou pomerančovou šťávu, vodu z květů pomeranče, mandlový extrakt a rozpuštěné zchladlé máslo. Pečlivě promíchejte a poté obě směsi spojte dohromady. Výsledkem bude lepivější těsto, které však drží pěkně pohromadě. Rozdělte ho napůl a k jedné polovině vetřete černé kakao s trochou pomerančové šťávy. Obě těsta dejte na chvilku do lednice, aby se vám s nimi lépe pracovalo.
  5. Troubu předehřejte na 180 °C a do širší mísy nasypejte moučkový cukr. Začněte s přípravou světlých kuliček. Naberte pomocí lžíce asi 20gramové kousky těsta, položte je na moučkový cukr (lehce je tím obalíte) a pak z každého kousku v dlaních vyválejte pravidelnou kouli o průměru asi 3 cm. Vyválené koule na závěr v cukru ještě poctivě obalte. Postupujte stejným způsobem, dokud nezpracujete světlé i tmavé těsto. Koule skládejte s rozestupy na plech vyložený pečicím papírem.
  6. Sušenky pečte 10 až 15 minut dozlatova (já je pekla přesně 13 minut). Doporučuji troubu ke konci pečení opravdu pečlivě hlídat, ať sušenky zbytečně nepřepečete (čas závisí na jejich skutečné velikosti a také troubě). Během pečení se koule promění v typicky placatý tvar sušenek, které krásně popraskají. Po dopečení budou ještě lehce změklé, nechte je proto na plechu zchladnout, abyste je případnou manipulací neponičili.