Zimní zelenina žije trochu ve stínu té pestřejší letní, ale co se živin týče, není na tom o nic hůře. Brokolice, sladké brambory a kapustičky jsou nabité vitaminy a dalšími prospěšnými látkami, a když je dobře připravíte, s chutí si je budete dávat celou sezonu. A to i v případě, že třeba salátům teď moc nedáte, takže konec výmluv, že v zimě není dobrá zelenina!
Za mě je nejlepší způsob úpravy většiny zeleniny naprosto jednoduchý: pokrájím ji, přímo na plechu pokapu olivovým olejem, osolím, opepřím a při 190 °C upeču doměkka. Přidat se dá oblíbené koření, chilli, bylinky, med, proužky cibule nebo nasekaný česnek a na závěr zvýraznit chuť několika kapkami citronu či balzamika. Takto připravená zelenina je skvělá jen tak posypaná parmazánem nebo jiným sýrem, jako příloha k hummusu, steakům, rybám i kuřeti nebo doplněná o kousky halloumi či klobásy, které upečete spolu se zeleninou.
Podobně můžete upravit také bulvový celer, řepu, květák, cibuli, mrkev, topinambury, papriky, cukety či zkrátka zbytky zeleniny, která vám zrovna přebývá v lednici. Tvrdší zeleninu pokrájejte na menší kousky, měkčí můžete nechat na větší, aby se propekly zhruba ve stejnou dobu.
Pečené kapustičky se slaninou
Na 2 porce potřebujete:
- 500 g růžičkové kapusty
- 100 g anglické slaniny (lze vynechat)
- olivový olej
- 2 lžíce medu nebo javorového sirupu
- sůl & pepř
- 2 lžíce balzamika
Postup
- Z kapustiček odřízněte košťál, sloupněte nevzhledné svrchní lístky, rozpulte je a na plechu vyloženém pečicím papírem zakapejte štědrou dávkou olivového oleje a trochou medu, osolte, opepřete čerstvě mletým pepřem a promíchejte. Přidejte kostičky slaniny a kapustičky rozprostřete tak, aby ležely řeznou stranou dolů.
- Pečte v troubě vyhřáté na 190 °C patnáct až dvacet minut dozlatova, pokapejte octem a ještě na chvíli vraťte do trouby.
Pikantní pečené batáty
Na 2 porce potřebujete:
- 500 až 700 g sladkých brambor
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 1 lžička uzené papriky
- ½ lžičky sušeného česneku
- ½ lžičky chilli vloček
- ½ lžičky soli
- olivový olej
Postup
- Brambory oloupejte, pokrájejte na centimetrové plátky nebo na kostky, posypejte kořením a solí a hojně zakapejte olejem. Promíchejte, rozprostřete v jedné vrstvě na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 190 °C asi dvacet minut doměkka. V polovině pečení promíchejte.
Tip: Nasládlým batátům sluší výraznější koření a chilli, jak se ostatně můžete přesvědčit třeba ve veganském chili sin carne.
Brokolice s citronem a česnekem
Na 2 porce potřebujete:
- 1 brokolice
- sůl & pepř
- 2 lžíce másla
- 2 stroužky česneku
- 1 bio citron
Postup
- Brokolici rozdělte na jednotlivé růžičky, stonky nakrájejte na tenké plátky. Vše vhoďte do dost osolené vroucí vody a pět minut bez poklice vařte. Pokud nebudete brokolici jíst ihned, propláchněte ji ledovou vodou, aby zůstala křupavá a zelená. Druhá možnost je povařit brokolici na páře.
- Mezitím nechte na pánvi rozvonět máslo s nastrouhanou kůrou z celého citronu a prolisovanými stroužky česneku. Přidejte na skus uvařenou brokolici, prohřejte, pokapejte trochou citronové šťávy a dochuťte čerstvě mletým pepřem.
Tip: Brokolice je skvělá také pečená s omáčkou z hnědého másla.