Zimní zelenina žije trochu ve stínu té pestřejší letní, ale co se živin týče, není na tom o nic hůře. Brokolice, sladké brambory a kapustičky jsou nabité vitaminy a dalšími prospěšnými látkami, a když je dobře připravíte, s chutí si je budete dávat celou sezonu. A to i v případě, že třeba salátům teď moc nedáte, takže konec výmluv, že v zimě není dobrá zelenina!

Za mě je nejlepší způsob úpravy většiny zeleniny naprosto jednoduchý: pokrájím ji, přímo na plechu pokapu olivovým olejem, osolím, opepřím a při 190 °C upeču doměkka. Přidat se dá oblíbené koření, chilli, bylinky, med, proužky cibule nebo nasekaný česnek a na závěr zvýraznit chuť několika kapkami citronu či balzamika. Takto připravená zelenina je skvělá jen tak posypaná parmazánem nebo jiným sýrem, jako příloha k hummusu, steakům, rybám i kuřeti nebo doplněná o kousky halloumi či klobásy, které upečete spolu se zeleninou.

Podobně můžete upravit také bulvový celer, řepu, květák, cibuli, mrkev, topinambury, papriky, cukety či zkrátka zbytky zeleniny, která vám zrovna přebývá v lednici. Tvrdší zeleninu pokrájejte na menší kousky, měkčí můžete nechat na větší, aby se propekly zhruba ve stejnou dobu.

Pečené kapustičky se slaninou

Na 2 porce potřebujete:

  • 500 g růžičkové kapusty
  • 100 g anglické slaniny (lze vynechat)
  • olivový olej
  • 2 lžíce medu nebo javorového sirupu
  • sůl & pepř
  • 2 lžíce balzamika

Postup

  1. Z kapustiček odřízněte košťál, sloupněte nevzhledné svrchní lístky, rozpulte je a na plechu vyloženém pečicím papírem zakapejte štědrou dávkou olivového oleje a trochou medu, osolte, opepřete čerstvě mletým pepřem a promíchejte. Přidejte kostičky slaniny a kapustičky rozprostřete tak, aby ležely řeznou stranou dolů.
  2. Pečte v troubě vyhřáté na 190 °C patnáct až dvacet minut dozlatova, pokapejte octem a ještě na chvíli vraťte do trouby.

Pikantní pečené batáty

Na 2 porce potřebujete:

  • 500 až 700 g sladkých brambor
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 lžička uzené papriky
  • ½ lžičky sušeného česneku
  • ½ lžičky chilli vloček
  • ½ lžičky soli
  • olivový olej

Postup

  1. Brambory oloupejte, pokrájejte na centimetrové plátky nebo na kostky, posypejte kořením a solí a hojně zakapejte olejem. Promíchejte, rozprostřete v jedné vrstvě na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 190 °C asi dvacet minut doměkka. V polovině pečení promíchejte.

Tip: Nasládlým batátům sluší výraznější koření a chilli, jak se ostatně můžete přesvědčit třeba ve veganském chili sin carne.

Brokolice s citronem a česnekem

Na 2 porce potřebujete:

  • 1 brokolice
  • sůl & pepř
  • 2 lžíce másla
  • 2 stroužky česneku
  • 1 bio citron

Postup

  1. Brokolici rozdělte na jednotlivé růžičky, stonky nakrájejte na tenké plátky. Vše vhoďte do dost osolené vroucí vody a pět minut bez poklice vařte. Pokud nebudete brokolici jíst ihned, propláchněte ji ledovou vodou, aby zůstala křupavá a zelená. Druhá možnost je povařit brokolici na páře.
  2. Mezitím nechte na pánvi rozvonět máslo s nastrouhanou kůrou z celého citronu a prolisovanými stroužky česneku. Přidejte na skus uvařenou brokolici, prohřejte, pokapejte trochou citronové šťávy a dochuťte čerstvě mletým pepřem.

Tip: Brokolice je skvělá také pečená s omáčkou z hnědého másla.