skip to main content

Perfektní retro večeře do 20 minut: steak s pepřovou omáčkou & pečenými kapustičkami

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Dobře, s těmi 20 minutami trochu mlžím, očistit růžičkovou kapustu vám zabere asi 10 minut navíc, ale samotné vaření už je opravdu rychlé. A když jako přílohu zvolíte salát, máte vyřešeno za ještě kratší dobu. Steak s pepřovou omáčkou byl známkou luxusu v leckteré devadesátkové restauraci a mělo to svůj dobrý důvod – když se dobře připraví, tvoří šťavnaté hovězí se smetanovou pepřovou omáčkou perfektní dvojku. Přidejte sezónní zeleninovou přílohu a kapku dobrého vína a víc nepotřebujete.

Na 2 porce pečených kapustiček potřebujete:

  • 500 g růžičkové kapusty
  • Olivový olej
  • Sůl & pepř

Na steaky:

Reklama
  • 2 kusy vysokého roštěnce (rib eye steak), každý o váze 250 až 350 g
  • Olivový olej
  • Sůl & pepř

Na pepřovou omáčku:

  • 2 lžíce najemno pokrájené šalotky (1 až 2 kusy)
  • 1 lžíce (nejlépe přepuštěného) másla
  • 1 až 2 lžíce nakládaného zeleného pepře
  • 50 ml bílého vína nebo 20 ml brandy
  • 125 ml hovězího vývaru
  • Sůl
  • 125 ml smetany ke šlehání

Postup

  1. Maso vyndejte minimálně hodinu předem z lednice, aby zteplalo na pokojovou teplotu a nepustilo kvůli teplotnímu šoku šťávu. Já používám rib eye steak, ale nic nezkazíte ani svíčkovou, pupkem nebo jiným vaším oblíbeným kusem.
  2. Z kapustiček odřízněte košťál, sundejte nevzhledné svrchní lístky, rozpulte je a na plechu vyloženém pečicím papírem hojně zakapejte olivovým olejem, osolte, opepřete čerstvě mletým pepřem a promíchejte. Kapustičky rozprostřete tak, aby byly řezem dolu a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C 15 až 20 minut dozlatova.
  3. Poté se pusťte do masa: rukama ho pořádně naolejujte a z obou stran posypejte mořskou solí a čerstvě mletým pepřem. Ocelovou nebo litinovou pánev rozpalte s několika lžícemi (klidně řepkového) oleje do bodu zakouření, vypněte žár a olej vytřete téměř dosucha ubrouskem. Poté pánev znovu dost rozpalte a na tři minuty na ni položte maso. Minutu s ním vůbec nehýbejte, a jak se odchlípne, sem tam s ním opatrně kleštěmi otočte do stran (neotáčejte ho ale na druhou, neopečenou stranu). Po třech minutách steaky otočte a postupujte stejně jako s první stranou, až mají pěknou kůrčičku.
  4. Maso nyní vložte do trouby vedle kapustiček a pro střední propečení (medium) ho tam nechte 5 minut, případně dobu upravte dle své preference. Pak maso vyndejte, přiklopte talířem či alobalem a nechte ještě 5 minut mimo troubu odpočinout – pokud byste do něj zakrojili hned, veškerá šťáva vám vyteče.
  5. Mezitím v jiném rendlíku připravte omáčku: najemno pokrájenou šalotku nechte zesklovatět na másle, přidejte pepř (pro jemnější chuť ho dejte lžíci, pokud máte pepř hodně rádi, tak dvě) a ještě chvíli restujte. Zalijte vínem, nechte ho odpařit a do pánve přijilte vývar. Zlehka osolte (se solí opatrně, omáčka se ještě zredukuje a mohla by být přesolená), přiveďte k varu, vmíchejte smetanu a za občasného míchání povařte do zhoustnutí.
  6. Odpočaté maso nechte vcelku nebo kolmo na vlákna pokrájejte na plátky a podávejte spolu s pečenými kapustičkami a připravenou pepřovou omáčkou.

Párování s vínem: Víno k pokrmu vybral Marek Babisz, hlavní someliér Salonu vín: „U tohoto pokrmu je výrazná smetanová omáčka s pepřem, proto budeme vybírat víno k omáčce. Obecně bych k tomuto typu omáčky doporučil bílé, plné, krémové víno, ideálně aby nějakou dobu leželo na kvasinkách. Přímo pro tento pokrm jsem vybral odrůdu Veltlínské zelené z Vinařství Lahofer ze znojemské podoblasti, která ho v chuti i vůni skvěle doplní svou typickou kořenitostí s nádechem pepře a jemnou mandlovinkou.“. Veltlínské zelené 2019 VOC Znojmo z Vinařství Lahofer získalo Zlatou medaili v Národní soutěži vín Znojemské podoblasti 2020 a stojí kolem 300 Kč.