Svůj revoluční produkt, kterým je nutričně kompletní potravina plná bílkovin, vitaminů a minerálů, poprvé představil Jakub Krejčík už před sedmi lety. Poslední dva roky ale byly pro společnost Mana zásadní.
Za svou existenci totiž procházela zdaleka největšími zkouškami, které zahrnovaly zásadní rozhodnutí ohledně vývoje nových produktů, vylepšování těch stávajících, rozšíření do retailu, expanze do zahraničí a v neposlední řadě i představení vlastního veganského burgeru, který si oblíbili strávníci v Česku i zahraničí.
Firmě se i přes tyto výzvy daří, ačkoli loňský rok zakončila z hlediska obratu s o něco menšími čísly než ten předchozí. Z 210 milionů korun v roce 2019 loni klesl na bezmála 200 milionů, přičemž největším viníkem ztráty byla bezpochyby pandemie, která zapříčinila pokles retailového prodeje.
Podle samotného zakladatele a tvůrce této alternativní potraviny ale na druhou stranu akcelerovala změny a přinesla nové příležitosti, kterých chce Krejčík naplno využít.
„Měli jsme výhodu v tom, že jsme od roku 2019 měli rozpracované věci, které nyní dávají větší smysl než kdy dříve. ManaBurger jsme začali vyvíjet již v roce 2017 a představili jej koncem roku 2019, ale až letos ho čekají skutečně velké věci.“
„Zahájili jsme listing do českého i slovenského retailu i do gastro provozů a do konce roku 2021 očekáváme zvýšení výroby o zhruba 500 procent. Loňský nástup koronaviru jsme ale dokázali přežít i díky tomu, že jsme zachovali chladnou hlavu a soustředili se na příležitosti pro náš rozvoj,“ shrnuje své úvahy podnikatel.
Svou velkou výhodu vidí v silném online prodeji, který si Mana drží prakticky od začátku své existence. Díky tomu byla přirozeně připravená na loňský přesun zákazníků do e-commerce, a naopak se mohla ve větší míře soustředit na rozšiřování svých prodejních kanálů v offline segmentu, který dnes tvoří zhruba 20 procent jejího obratu. To byla koneckonců největší výzva loňského roku a Krejčík ji s odstupem hodnotí velmi pozitivně.
Díky rozšíření firma loni meziročně vyrostla v tomto segmentu o deset procent. Dnes své produkty v tekuté i práškové formě prodává téměř ve všech větších supermarketech od Billy a Albertu až po Tesco, Globus nebo od ledna nově i Kaufland, kterým si dokázala pokrýt 15 procent tuzemského trhu. Z retailu jí teď zbývá obsadit už jen Lidl a to by se mělo podařit do konce letoška.
„Upevnění pozice u strategických partnerů na českém trhu pro nás bylo zásadní. Díky tomu se můžeme v následujících letech zaměřit na rozšiřování skrze ně do dalších zahraničních zemí, kde působí, a tam vidím velký potenciál,“ odhaluje Krejčík plány.
Za zdařilý úkol považuje také expanzi na americký trh, kterou společnost započala v roce 2019. Za ten loňský se jí právě tam podařilo vygenerovat obrat ve výši 550 tisíc dolarů, což považuje za úspěch vzhledem k tomu, že tamní trh je z hlediska potravinových alternativ vysoce konkurenční. Letos plánuje v Americe vyrůst minimálně jednou tolik.
Od začátku března lze za velkou louží sehnat všechny Mana produkty vyjma rostlinného burgeru, který je zatím dostupný jen v Evropě hlavně kvůli složité distribuci, která s sebou nese nutnost chlazení v teplotě -18 stupňů.
Zajímavé je, že i přes expanzi nemá Mana ze svých zaměstnanců jediného člověka přímo na místě. Vše od A do Z řídí přes oceán interní tým z Modletic u Prahy, kam se firma loni po šesti letech přestěhovala i s výrobou z pražské Uhříněvsi. K distribuci svých produktů na tamním trhu spolupracuje s firmou ShipMonk Čecha Jana Bednáře, která se stará o kompletní servis od převzetí až po doručení balíku zákazníkovi.
Za úspěšnou považuje firma expanzi i proto, že k ní nevyužila žádné peníze z externího financování. Přesto Krejčík vstup strategického partnera do budoucna nevylučuje, protože sám přiznává, že jakmile se jim podaří najít cestu, jak do Spojených států dostat i veganské burgery, bude těžké bojovat se zaběhnutými hráči v této oblasti, jako je Beyond Meat, Impossible Foods nebo Nestlé.
„V Čechách jsme ale aktuálně před uzavřením velkého distribučního dealu s jedním z největších hráčů a to by nám mělo přinést nové a větší možnosti,“ naznačuje Krejčík s tím, že zatím nemůže říct více detailů.
Rostlinné maso je budoucnost
V rámci minimalistického produktového portfolia, které si Mana dlouhodobě drží, jsou právě nutričně vyvážené hamburgery bez obsahu masa prioritou z hlediska dalšího vývoje. Jakožto rostlinná alternativa k burgeru z hovězího masa, která podle Many obsahuje ideální poměr všech živin, bílkovin, tuků, sacharidů a vlákniny, jde o výrobek, který do budoucna bude neustále nabírat na důležitosti.
To potvrzují i čerstvě vyhlášené výsledky každoroční české ankety o nejoblíbenější rostlinný produkt roku, kterou za loňský rok ovládl právě ManaBurger se svou bezmasou alternativou.
„Poptávka po rostlinném masu je masivní. Evropská unie chce do čtyř let dramaticky omezit veškeré dotace do mléčných výrobků a masa, takže na to se aktuálně všichni výrobci připravují a počítají s tím, že své portfolio budou muset transformovat,“ vysvětluje Krejčík a dodává, že z toho důvodu chce svůj produkt přivést k dokonalosti ještě předtím, než své alternativy představí i ostatní.
Přestože už teď má Mana z tohoto hlediska nemalou konkurenci, nevnímá to negativně, ale naopak jako výhodu vstupu do zajetého segmentu, který je velmi žádaný. To se potvrdilo i v loňském testovacím roce, kdy firma prodala 200 tisíc rostlinných hamburgerů jak online, tak i skrze své retailové partnery a restaurace, kde mohou strávníci český výrobek ochutnat.
Aktuálně je to konkrétně vinohradská restaurace Belzepub a pražská síť mexického rychlého občerstvení Burrito Loco. „Podařilo se nám dostat burgery mezi velký vzorek lidí, postupně jsme to doladili, donastavili výrobu a teď se připravujeme na větší objednávky,“ říká tvůrce myšlenky, který by chtěl letos s tímto produktem obsadit z hlediska retailu 75 procent českého trhu a 45-50 procent Německa.
I přes velkou poptávku po veganském masu se v žebříčku nejprodávanějších produktů stále střídá tradiční drink s práškem, kterými to vše před lety začalo. Jen v loňském roce prodeje ManaPowderu vyrostly téměř o 500 procent, a to i díky rychlým změnám, kterými se společnost přizpůsobovala aktuální situaci.
S příchodem první vlny pandemie totiž lidé cítili potřebu zásobit se na horší časy, a tak objednávky byly až čtyřikrát vyšší než za běžných okolností. S rychle rostoucí poptávkou, která byla velká i z hlediska množství, souvisel i fakt, že výroba nestíhala kvůli nedostatku balicích materiálů od externích dodavatelů.
Výsledkem dočasné krize tak byl vlastní ekologický obal a velké rodinné balení, což společně vedlo i k nižší konečné ceně produktu. Od loňského jara tak Mana prodává vedle svého tradičního 430gramového balení i 12kilový Family Pack, který v sobě obsahuje 140 porcí kompletního jídla.
Z hlediska výroby, která je alfou a omegou celého byznysu Many, byl loňský rok výzvou nejen kvůli koronaviru. Fungování ovlivnilo také stěhování do nových prostor v Modleticích u Prahy, kde aktuálně sídlí kompletní administrativa i výroba společnosti. Zároveň šlo ale o důležitý posun kupředu, protože na místě firma postavila novou výrobní linku a zefektivnila vývoj. Celkem do inovací investovala deset milionů korun.
„Od začátku března celá naše hala funguje výhradně na obnovitelnou energii. Aktuálně ji čerpáme konkrétně z vodních elektráren, ale v létě budeme přidávat i solární a větrnou. Energetika je pro nás důležité téma z hlediska ekologie a je součástí naší filozofie, takže do budoucna uvažuji, že bychom tento vlastní energetický mix přidali jako nový produkt do našeho portfolia a tím vstoupili do segmentu energetiky,“ naznačuje Jakub Krejčík.
Úkol pro letošní rok má ale jasný – po upevnění pozice na českém trhu je načase posílit zahraničí. Konkrétně zejména region Německo, Rakousko, Švýcarsko, kde se Maně už teď daří oslovit se svými produkty tamní zákazníky, a samozřejmě i zmíněnou Ameriku.
Důležitou část svého úsilí chce ale Krejčík se svou firmou věnovat škálování výroby a dalšímu vývoji, což by mělo vést příští rok k představení už sedmé verze receptury drinku a nové vylepšené varianty rostlinného burgeru.