Depos. Tak říkají američtí právníci místopřísežným svědeckým výpovědím. Asi proto, že ty čtyři slabiky slova depositions jsou moc dlouhé. Čím delší slovo, tím déle ho vyslovujete, tím víc času ztratíte – a čas, jak známo, jsou peníze. A když jste americký právník, jsou to většinou serious money.

Tyhle depositions, nahrávané výslechy svědků mimo soudní síň, které pak mohou sloužit u soudu jako důkazní materiál, jsou pilířem amerického právního systému. Než se případ dostane k soudu, může advokáta takových relevantních svědeckých výpovědí čekat pět nebo taky pětadvacet. A jedna může trvat hodinu nebo taky celý den. Ach, těch peněz za právníky!

„A to jste si ještě nespočítali, kolik bude stát stenografka nebo stenograf,“ říká Tomáš Ščavnický. „Každou deposition musí manuálně přepsat specialista. Zaplatíte tři dolary za minutu, když se vám podaří sehnat někoho levného. Ale spíš počítejte s částkou až 15 dolarů.“

Náklady, které přepis výslechů právníky stojí, jsou šílené.

Patnáct dolarů za minutu, to za šestihodinovou svědeckou výpověď dělá pěkných 120 tisíc korun. „Náklady, které přepis výslechů právníky stojí, jsou ohromné. Šílené,“ přitakává Ščavnický. S úsměvem. Že peněženky amerických advokátů krvácí, totiž jemu a jeho pražskému startupu Parrot hraje do karet.

Mladá a ambiciózní firma, která je už rok a půl po založení rozpřažena přes tři kontinenty, totiž vyvíjí platformu pro záznam, přepis a archivování svědeckých výpovědí založenou na umělé inteligenci. Ta úplně obchází zavedený systém lidských stenografů a místo toho se pokouší o revoluci. Naučit právníky místo živých lidí používat robotického papouška.

Parrot záznam přelouská s pomocí AI a automaticky ho převede na text, který interaktivně propojí s audio- nebo videostopou. Přepisy svědeckých výpovědí jsou ve Státech trh, kterého se desítky let nedotkla žádná inovace. A Ščavnický je na nejlepší cestě to změnit. Pomáhá mu v tom i síla pandemie.

Zasáhla vás před pár týdny vlna virálního videa s kočičím advokátem? Rod Ponton na něm v jednom ze čtyř oken Zoomu trochu zoufalým hlasem vysvětluje soudci, že on ve skutečnosti není roztomilé chlupaté koťátko, ale právník, kterému jeho vnučka zapnula ve videokonferenci obrázkový filtr. A on ani jeho sekretářka ho neumějí vypnout. (Cat lawyer video, nemáte zač. Zhlídnuto? Můžeme dál?)

Tak jako tohle video, jen minus roztomilá kočička, vypadá i nahrávání svědecké výpovědi přes Parrot.

„Kvůli šíření koronaviru se loni v březnu američtí právníci přestali se svědky scházet naživo a přesunuli jejich výslechy na Zoom. My jsme v té době už měli hotový produkt, a tak jsme do naší platformy jen rychle zaintegrovali Zoom a bylo to,“ popisuje Ščavnický.

Sekretářka nebo asistent v právnické kanceláři do Parrotu zadají termín svědecké výpovědi, systém automaticky rozešle všem účastníkům pozvánku, zařídí notáře pro online jednání, propojí je přes rozhraní Zoomu, výslech zaznamená, umělá inteligence pořídí přepis a rozešle ho zúčastněným i s interaktivní nahrávkou.

V té jdou ukládat záložky k jednotlivým segmentům, větám nebo slovům a taky přehrávat si části záznamu podle navigace v textovém přepisu. Každé slovo je propojeno s audio nebo videozáznamem.

Forbes Digital Premium