Před dvěma týdny dostal finální povolení od ministerstva školství a v září otevře brány. Podnikatel ve vzdělávání Ondřej Kania dokončil další zahraniční výpad, když s novým školním rokem otevře svou American Academy v chorvatském Záhřebu.

Jde o výsledky práce, která začala loni v říjnu, kdy se se svou skupinou JK Education pro Chorvatsko rozhodl. „V Česku a na Slovensku máme čtyři školy a nevidíme tady prostor pro založení dalších,“ říká přesvědčeně Kania.

V Chorvatsku je pro změnu nejmenší konkurence mezinárodních škol vzhledem k velikosti samotného Záhřebu a vesměs přímočarému regulatornímu procesu. Svou roli prý hraje i pozitivní vztah Chorvatů k Čechům.

Kania se svým týmem několik měsíců hledal v chorvatském hlavním městě vhodné prostory, až našel jednu z nejmodernějších administrativních budov města: Agram Center, náležející stejnojmenné velké finanční skupině.

Její součástí je špičkové sportovní zázemí včetně tenisových kurtů nebo olympijského bazénu. Kania po předchozích zkušenostech odhaduje, že na plný rozjezd během prvních dvou let bude třeba investice až do výše deseti milionů korun. A nejpozději ve čtvrtém roce by se měla začít vracet.

Když už letos v únoru bylo evidentní, že skupina má v Záhřebu zázemí a dostane všechna razítka, spustila marketingovou a PR kampaň, která vygenerovala přibližně 200 studentů. Ti navštívili virtuální či fyzické dny otevřených dveří nebo projevili zájem o individuální konzultace.

„To je výrazně nad očekávání, mysleli jsme si, že to bude boj, ale bylo to relativně snadné. Je vidět, ža na trhu zájem je,“ pochvaluje si Kania. Plánem je v prvním roce přijmout maximálně 35 studentů – podle Kanii bude úspěchem libovolný počet nad pětadvacet – a během čtyř let překročit stovku. Navazujícím krokem bude otevření mezinárodní základní školy.

„Záhřeb je hlavní město, má prakticky dvakrát tolik obyvatel co Brno a Bratislava, kde máme naše mezinárodní školy, zatímco v Záhřebu jsou jen dvě, což je na hlavní město takové velikosti opravdu málo,“ vysvětluje osmadvacetiletý podnikatel.

Jeho cílem je provozovat v horizontu tří až čtyř let okolo deseti škol po celé Evropě, včetně online školy. Vzdělání by v nich mělo získávat na 1200 studentů.