Otevřít si multifunkční podnik v centru Prahy? Odvážný skok do neznáma. Otevřít si ho během prvního lockdownu? Čiré šílenství.
Právě do takového dobrodružství se loni pustil Lukáš Matějíček spolu s Ivou Šalplachtovou, Vojtěchem Striebornym a dalšími členy týmu neziskové organizace The Explodiots. I přes nepřízeň, která českou hospodskou a restaurační kulturu v uplynulém roce provázela, pochopili klesající ceny nájmů prázdných prostor jako příležitost.
Během léta 2020 probíhala kousek od Národní třídy zuřivá rekonstrukce. Prostory zkrachovalého asijského bistra na adrese Skořepka 3 se během pár měsíců přeměnily v příjemné, industriálně laděné a zároveň útulné prostředí.
Myslíš? – takový je název podniku, který zde vznikal, a který si za své motto zvolil heslo udržitelnosti: „Myslím globálně, jednám lokálně.“
Myslíš? mělo už od začátku velké plány. The Explodiots šíří myšlenku udržitelnosti nejen v Čechách, ale i v Kanadě a zejména v Latinské Americe.
Mezi chystané projekty neziskovky The Explodiots nově například patří plánovaná tvorba dokumentárního filmu o nelegální těžbě zlata a o nejvýše položeném lidském osídlení na planetě – La Rinconada v Peru, kde se těží zlato načerno a místní horníci zde pracují v nesnesitelných podmínkách. Osvěta je jedním ze základních stavebních kamenů The Explodiots.
Právě pandemie a s ní spojená nemožnost cestovat vnukla Lukáši Matějíčkovi nápad na craftovou pivnici, veganské bistro a kulturní centrum v jednom – multifunkční podnik, který by udržitelnost prezentoval v samém centru Prahy.
Podle Lukáše Matějíčka nejde jen o domácí a lokální suroviny. Rekonstrukce probíhala tak, aby v přírodě zanechala co nejmenší stopu, nábytek v prostoru pochází z bazaru nebo je vlastnoručně vyrobený. Ale udržitelná má být i atmosféra na place, která stojí na spřátelené komunitě kolem podniku.
Podle Lukáše a Ivy je ale nejdůležitější hlavní cíl projektu. „Všechen budoucí zisk Myslíš? bude sloužit The Explodiots a také podpoře menších lokálních neziskovek zabývajících se ochranou přírodního a kulturního dědictví zejména v Jižní Americe. To nás pohání.“
Zakladatelé začali nahrávat i vlastní podcast s názvem „Audience z vany“, kde s různými hosty diskutují o řemeslném pivu, udržitelnosti, kultuře i veganské kuchyni. Podcast je k dohledání a poslechu na všech větších streamovacích platformách.
Teď se v podniku pracuje na rozšíření sortimentu. Na baru Myslíš? najdete čtrnáct píp a k dostání tu občas jsou i piva exkluzivně vařená jen pro ně. Kromě řemeslných piv od pivovarů Zichovec či Obora je v nabídce i vlastní jablečný mošt nebo domácí kombucha. Myslíš? nabízí domácí produkty jako hummus a další rostlinné pomazánky.
Veganskou kuchyni v rámci spolupráce již brzy převezme firma Palíto, která se specializuje na výrobu omáček z vlastnoručně vypěstovaných chilli papriček.
Když byly v září rekonstrukční práce z větší části hotové, už bylo jasné, že pandemie zdaleka neskončila. Přišel druhý lockdown, který s malou prosincovou přestávkou trval až do pozdního jara letošního roku.
Jak se podnik během prvního lockdownu udržel v centru Prahy? Lukáš Matějíček, zakladatel organizace The Explodiots, měl již ze svého dlouhodobého pobytu v Brazílii zkušenosti se stavebnictvím. Společně s týmem se tedy rozhodli, že se nechají zaměstnat u stavební firmy.
„Nakonec jsme se s dotyčnou firmou rozloučili a v rámci Myslíš? rozšířili živnost. Zkrátka jsme z Myslíš? udělali stavební firmu, která nás nakonec živila skrz celý lockdown,“ popisuje Lukáš Matějíček trnitou cestu, která Myslíš? zachránila.
V Myslíš? na konci léta spustili i kulturní program. Ve sklepních prostorech se každý čtvrtek konají jazzové jamy i divadelní představení. Nepůjde jen o hudbu a divadlo, ale také o promítání, diskuse zaměřené na udržitelnost a ekologii, či veganské degustační akce. Provozovatelé chystají pořádat dokonce i tetovací akce.
Dle slov Ivy Šalplachtové by se v Myslíš? postupem času měly kulturní akce rozličných druhů konat pět dní v týdnu. Patnáctého listopadu, dva dny před výročím sametové revoluce, v Myslíš? proběhne například vernisáž dosud nezveřejněných fotek Václava Havla.
Konkurence se majitelé Myslíš? nebojí. Do místní komunity hospodských byli prý přijati vřele a navíc, dle svých slov, nemají v okolí, co se týče řemeslných piv konkurenci přímou. Už nyní si podnik buduje vlastní fanouškovskou základnu „pivních geeků“ a zvědavé okolí jej pozvolna přijímá.
Příběh Myslíš? ukazuje, že pokud podnikatel vlastnímu projektu doopravdy věří, je ochotný pro něj zatnout zuby a udělat téměř cokoli. Na otázku, zda by do toho všeho šli znovu, odpověděl Lukáš Matějíček jasně: „Určitě. To, čím jsme si prošli, nás všechny nesmírně posunulo. Přežili jsme to nejhorší, a jestli to teď nepřežijeme, tak jsme idioti. Stálo to za to.“