Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikání jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci ForbesLife. Život je bohatý.
Jak navnadit školáky na návrat do školních lavic? Snídaně v podobě kefírových lívanců by mohla prokázat službu. Než vylezou z pelechu a nachystají se, máte do dvaceti minut hotovo. Lívance jsou nadýchané a krásně voňavé. Navíc si můžete pohrát s jejich obměnami – přidat pro křupavost mák, pro svěžest citronovou kůru nebo zaujmout své ratolesti zelenou barvou lívanců, které docílíte rozmixováním špenátu.
Existuje nespočet možností, s čím lívance servírovat. Nikdy se vám tak neomrzí a pokaždé budou mít úplně jiný nádech. Čerstvé ovoce je řekněme samozřejmostí, lze využít i mražené, ze kterého připravíte lahodný přeliv, se smetanou, tvarohem či jogurtem také nešlápnete vedle, a jestli máte ve spíži babiččin kompot nebo je potřete ořechovým máslem, to už necháme na vás. Inspirace, jak si je nejlépe vychutnat, máte dostatek.
Na 24 lívanců budete potřebovat:
- 500 ml kefíru
- 1 vejce
- 1 lžičku vanilkového extraktu
- 25 g moučkového cukru
- 150 g pohankové mouky
- 150 g pšeničné hladké mouky
- špetku soli
- 1 rovnou lžičku jedlé sody
- čerstvé ovoce (ostružiny, jahody, nektarinky)
- kokosový olej na smažení
- zakysanou smetanu
- kokosové lupínky
- nesolené pistácie
- javorový sirup
Postup
- Do větší mísy nalijte kefír a rozmíchejte v něm vejce s vanilkovým extraktem. Nakonec vmíchejte moučkový cukr. Ve vedlejší míse smíchejte obě mouky se špetkou soli a jedlou sodou. Sypkou směs přidejte k tekuté a pečlivě promíchejte. Těsto nechte chvilku při pokojové teplotě odpočinout.
- Mezitím si umyjte (a případně nakrájejte) ovoce, se kterým budete kefírové lívance podávat. My jsme v dnešním receptu použili kombinaci ostružin, jahod a nektarinek.
- Rozehřejte ideálně rovnou dva lívanečníky (případně pánve) a potřete je trochou kokosového oleje. Na prostředek každé smažicí plochy naneste menší naběračku připraveného těsta. S množstvím to raději nepřehánějte, těsto se rozlije do stran a lívance při smažení ještě nabydou. Jakmile se objeví nahoře bublinky a těsto ze stran bude pevnější, je čas lívance otočit a osmažit i z druhé strany.
- Pokračujte stejným způsobem, dokud nezpracujete veškeré těsto. Mezi každou várkou potřete lívanečníky vždy jen trochou kokosového oleje pomocí mašlovačky. Hotové lívance odkládejte na talíř vyložený papírovou utěrkou.
- Kefírové lívance podávejte se zakysanou smetanou, čerstvým ovocem, kokosovými lupínky a nasekanými pistáciemi. Podle chuti zakápněte javorovým sirupem.