Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci ForbesLife. Život je bohatý.

Lehce nasládlá chuť mrkve dokáže v jídle udělat hotové divy. Mrkvové noky zjemněné smetanovým sýrem jsou lahoda sama o sobě, ale co teprve, když se na pánvi prohodí s výraznými sušenými rajčaty, křupavou brokolicí a voňavým česnekem?! To je dost silná kombinace na to, aby na mrkvových nocích vznikla závislost. A proč ne? Závislost na zdravém jídle je něco, za co na sebe může být člověk patřičně pyšný. A pyšný může být i na to, že zvládne uvařit luxusní noky jako ze špičkové restaurace.

Na 2 porce noků potřebujete:

  • 200 g oloupané mrkve
  • 1 žloutek
  • 50 g čerstvého smetanového sýra typu Lučina
  • Špetka soli
  • Špetka mletého muškátového oříšku
  • 15 g bramborového škrobu
  • 120 g hladké celozrnné špaldové mouky

Dále:

  • 200 g brokolice
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 5 kousků sušených rajčat naložených v oleji
  • 1 stroužek česneku
  • Pár snítek tymiánu
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř
  • Parmezán na posypání

Postup

  1. Brokolici rozeberte na menší růžičky. Vložte do vroucí osolené vody a vařte 2 minuty. Poté sceďte, přelijte ledovou vodou a nechte v cedníku okapat.
  2. Mrkev uvařte doměkka. Bude to trvat asi 20 minut. Nechte trochu zchladnout a poté rozmixujte tyčovým mixérem se žloutkem a smetanovým sýrem. Osolte, ochuťte muškátovým oříškem a zpracujte se škrobem a moukou.
  3. Do širokého hrnce si dejte vařit osolenou vodu.
  4. Velký talíř nebo tác důkladně poprašte moukou. Připravte si mističku se studenou vodou a dvě čajové lžičky. Pomocí namočených lžiček vykrajujte noky a přendavejte je na pomoučený talíř nebo tác.
  5. Noky opatrně přendejte do hrnce, vařte 5 minut a děrovanou naběračkou vyndejte na talíř.
  6. V pánvi rozehřejte olej. Rajčata nakrájejte na proužky a česnek rozdrťte najemno. Vložte společně do pánve a nechte chvíli prohřívat, aby se uvolnila vůně česneku. Dejte ale pozor, ať ho nespálíte. 
  7. Do pánve přidejte brokolici, asi minutu míchejte a nakonec vložte do pánve i noky. Osolte, přidejte lístky tymiánu a promíchejte. Naservírujte noky na talíř a posypejte nastrouhaným parmezánem.