Suroviny nejsou. Ceny energií rostou jako šílené. Není papír už ani pro knihkupce… Nemá cenu se tvářit, že se nic z toho neděje, zároveň lze však najít i dobré zprávy, které se týkají přírody, medicíny, sportu i cestování. A které mohou posloužit jako důkaz, že konec světa je ještě pořád daleko.

Tady je naše šťastná sedmička pro optimističtější den.

Amerika zase na dosah. Hotovo, potvrzeno. Od 8. listopadu půjde zase létat do USA – stačit bude ukončené očkování, a protože oproti třeba asijským zemím neexistuje seznam „správných“ národností, týká se to i Česka. Po devatenácti měsících tedy už nebude potřeba žádné komplikované papírování a shánění výjimek na ambasádách. Doplňující dobrou zprávou je pak to, že Delta Airlines od léta 2022 obnoví přímé lety na trase Praha – New York.

Do kamen? Do ruky! Cirkulární ekonomika začíná rezonovat víc a víc a příklady najdeme i v Česku. Třeba úspěšná bílovická firma Egoé Kovo se rozhodla zužitkovat dřevěné odřezky na novou sérii hraček Didawood. Místo aby odpad skončil v kamnech, nachází nové využití, a ještě by do budoucna měl pomáhat i autistům.

Arabská průkopnice. Tenis není zdaleka jen pinkání do míčků, funguje i jako továrna na sny. Ten, který se zhmotňuje nyní, je velkolepý: Tunisanka Ons Jabeur od pondělí figuruje v top 10 žebříčku WTA, což se ještě nikomu z arabského světa nepovedlo. Jabeur uspěla díky podpoře rodiny i neutuchající vůli a pro tamní ženy je výtečnou inspirací. „Sponzoři mě dříve odmítali jen proto, odkud jsem,“ popsala. „Ale vzala jsem to a popasovala se s tím. Tohle je pořád jen začátek. Jednou budu světová jednička.“

Komáři na ústupu… Nová vakcína proti malárii náleží mezi vůbec nejlepší zprávy roku 2021, už jen proto, že by odhadem měla zachránit životy desítek tisíc dětí ročně. Byť vědci upozorňují, že problém vyřeší až kombinace více faktorů a že boj s malárií by mohl postupovat rychleji, lze se na to podívat i z druhé stránky – věda a medicína od roku 2000 podle propočtů takto zachránily od předčasného úmrtí 7,6 milionu lidí.

a stromy na vzestupu. Britská vláda věnovala 15 milionů liber, tedy necelou půlmiliardu korun, na plánovanou výsadbu „listnatého koridoru“. Ten by měl propojit města Liverpool, Manchester a Hull celkem 50 miliony stromů. Tři miliony z nich už mají kořeny v zemi, další milion se chystá právě díky státním penězům. Mají přinést zeleň do části Anglie, která je méně zalesněná než zbytek země.

Sovy nejsou tím, čím se zdají být. Můžou totiž pomáhat vašemu vínu i lepšímu světu. Jak zjistili vědci z kalifornské Humboldt State University, čím dál víc vinařů v Napa Valley sahá k zajímavému řešení jednoho ze svých problémů: místo toho, aby hlodavce na vinicích hubili jedy a tím zamořovali krajinu včetně vlastních výpěstků, staví soví hnízda a tito kouzelní opeřenci pak čistí okolí – lovem i tím, že posílají toxické látky do propadliště dějin. A ještě bude na světě víc sov, což je win-win jako z učebnice.

Technologie pomáhají. Aspoň těm, které trápí dyslexie či jiné podobné potíže. Magazín Wired přináší pozoruhodný a užitečný seznam aplikací, díky nimž vaše děti, přátelé a známí mohou mít snadnější život. Voice Dream Reader, Learning Ally, Speechify a další poslouží jako odpověď na to, zda technologie mají potenciál pomáhat.