Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.
Miska na víně pomalu dušeného zvěřinového ragú je ideálním jídlem do nadcházejících podzimních plískanic. Takový guláš plný čerstvých sezonních surovin vás zahřeje na těle i na duši a, kromě zbylého vína, ho můžete doplnit výbornou bezlepkovou přílohou v podobě jáhlové kaše se sýrem. Nejlepší je až druhý den, kdy se hezky rozleží, proto zvažte jeho přípravu rovnou ve větším množství (protože toho druhého dne se málokdy dočká).
Na 5 porcí ragú potřebujete:
- 120 g uzeného špeku
- 1 kg zvěřiny na guláš (jelení, kančí, dančí, srnčí)
- 1 velká cibule
- 4 mrkve
- 4 řapíky celeru
- 4 velké stroužky česneku
- 1 lžička celého pepře
- 6 kuliček jalovce
- 3 snítky čerstvého nebo ½ lžičky sušeného rozmarýnu
- 3 snítky čerstvého nebo ½ lžičky sušeného tymiánu
- 2 bobkové listy
- 1 vrchovatá lžička soli
- 500 g pasírovaných rajčat
- 400 ml červeného vína
- 140 g rajského protlaku
Na slanou jáhlovou kaši:
- 400 g jáhel
- 800 ml vody
- Sůl
- 3 lžíce másla
- ½ hrnku strouhaného parmezánu
Postup
- Kostičky špeku nechte pomalu vyškvařit v širokém hrnci nebo pánvi. Mezitím si na kostky pokrájejte maso a očistěte zeleninu. Cibuli nakrájejte na kostičky, mrkev na půlkolečka, celer na plátky a česnek nasekejte. Pepř a jalovec podrťte v hmoždíři.
- Děrovanou lžící vyndejte vyškvařený špek z hrnce a na tuku ze všech stran zprudka opečte maso. Je možné, že pustí šťávu, ale vytrvejte a zprudka opékejte tak dlouho, až se tekutina odpaří a maso bude mít kůrčičku.
- Maso vyndejte stranou ke špeku a ve výpeku 10 až 15 minut dozlatova restujte cibuli, mrkev a celer. Přidejte česnek, nechte několik vteřin rozvonět a zalijte vínem a rajčaty. Do hrnce vraťte špek a maso, vmíchejte pořádnou lžičku soli a všechno koření a pozvolna duste asi 3 hodiny doměkka, až bude maso dokonale měkké. Podle potřeby podlévejte dalším vínem, vodou či vývarem.
- Pokud by bylo na závěr ragú příliš tekuté, chvíli ho bez poklice zprudka povařte nebo zahustěte trochou strouhaného perníku či povidel. Vmíchejte protlak, který ho také zahustí, a případně dosolte.
- Jáhly nejprve dvakrát v sítu prolijte vroucí vodou, ztratí tak případnou hořkost. Poté je v osolené vodě uvařte doměkka a na závěr zjemněte máslem a sýrem.
Jak na opravdový slow food? Já zvěřinový guláš vařím v pomalém hrnci, do kterého kromě vína není potřeba přidávat žádnou tekutinu, a po 10 hodinách na nízký stupeň se maso úplně rozpadá na jazyku.
Kam pro zvěřinu? V sezoně zvěřinu běžně koupíte i v supermarketech a online obchodech, ale prubnout můžete i web Pro zvěřinu, kde si ji pořídíte přímo od myslivců. Stačí si na mapě najít nejbližšího prodejce.