Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.
Snad pro vás byl roastbeef doposud „sváteční“ záležitostí proto, že vás odradila pracná příprava v kombinaci s připečenou pánví a doprovodem v podobě kouřového aroma. Naučte se jednoduché triky, jak si práci zjednodušit a nepřijít přitom o kýžený výsledek. Je to snazší, než se zdá. A pokud doma máte teploměr pro měření teploty uvnitř masa, odbude vám i starost hlídat si čas.
Jak na ten nejlepší roastbeef?
- Dobré maso – vyzrálý hovězí nízký roštěnec. Nemusí jít o luxusní maso z dovozu, stačí poctivý kus hovězího z českých chovů, které je však dostatečně vyzrálé, aby maso nebylo tuhé a žvýkavé.
- Marinování – ideálně přes noc. Nicméně je možné roastbeef připravovat rovnou. Základ je opět dobré maso, které má samo o sobě skvělou chuť. Marinovat ho můžete v klasické hořčičné marinádě nebo můžete zkusit i bylinkové či pikantnější varianty.
- Očištění masa – tuhé blány kolem masa odřízněte. Nikdo nechce žvýkat nestravitelné komponenty jinak skvělého pokrmu. Pokud necháte na mase tukovou vrstvu, nařízněte ji do kříže, aby se maso nemělo tendenci místy smršťovat.
- Svázání – kolem dokola maso svažte provázkem, aby drželo tvar. Není nutné štrikovat pravidelné řeznické uzlíky, dbejte však na to, aby bylo maso pravidelně ovázané a zpevněné do pokud možno úhledného tvaru.
- Pokojová teplota – maso před pečením nechte půl hodiny až hodinu odstát mimo lednici, aby nedostalo teplotní šok.
- Zatáhnutí masa a dopékání – prudké opečení povrchu masa zajistí, že šťáva zůstane uvnitř. To se dá zvládnout nejen na pánvi, ale i v troubě. Trouba nejen, že vám ulehčí práci, ale taky předejde začouzenému ovzduší v kuchyni. Po prudkém několikaminutovém zapečení následuje dopékání při nižší teplotě.
- Odpočinek – po upečení nechte maso 10 minut odpočívat, aby se šťáva mohla v klidu rozležet po celé délce i šířce masa.
Ingredience:
- 1 až 1, 5 kg nízkého roštěnce
- 1 lžíce dijonské nebo plnotučné hořčice
- 2 lžíce worcesterové omáčky
- Čerstvě mletý pepř
- Sůl
Postup
- Maso odblaňte. Vrstvičku tuku můžete nechat, ale nařežte ji ostrým nožem do mřížky. Maso svažte provázkem, aby při pečení zůstalo kompaktní a nerozjíždělo se do stran.
- Z hořčice, worcesterové omáčky a špetky pepře vymíchejte marinádu.
- Maso lehce posolte ze všech stran. Marináda je také slaná, proto to se solí nemusíte přehánět. Maso ze všech stran potřete a nechte 30 až 60 minut odpočívat při pokojové teplotě. Pro lepší chuť ho můžete nechat marinovat přes noc a hodinu před pečením vyndejte z lednice.
- Do trouby vložte plech vyložený pečicím papírem. Troubu zapněte na maximum (cca 250 °C). Maso položte na rozpálený plech. Po 5 minutách teplotu ztlumte na 170 °C. Troubu můžete krátce otevřít, aby z ní uniklo trochu tepla. Pečte 40 minut.
- Roastbeef vyndejte a nechte 10 minut odpočívat. Poté kolmo na vlákna krájejte na tenké plátky anebo skladujte v lednici maximálně 2 dny. Na tenké plátky se vždy lépe krájí maso vychlazené. Z horkého masa proto krájejte plátky o něco širší, aby se vám nepotrhal.
Na každých 450 g masa platí orientačně tato doba pečení:
- Medium-rare: 10 až 15 minut (teplota uvnitř masa 55 až 60 °C)
- Medium: 15 až 20 minut (teplota uvnitř masa 63 až 66 °C)
- Well-done: 25 až 30 minut (teplota uvnitř masa 68 až 74 °C)
Tipy na servírování:
- Teplý roastbeef podávejte s vařenými brambory a majonézou nebo různými dipy, remuládami a omáčkami. Můžete ho také servírovat se salátem anebo s pečivem.
- Roastbeef skvěle chutná s kyselými okurkami, kapary, hořčicí a křenem. Tuto kombinaci si vychutnáte jak v teplé variantě, tak ke studenému roastbeefu, a to například v podobě chlebíčků a kanapek.
- Roastbeef využijete také do sendvičů a baget nebo na studené mísy.