Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Jasně, u dobrého masa si vystačíte jen se solí a pepřem, ale pokud máte rádi i trochu výraznější chutě, tahle varianta s pikantním máslem s velice návykovou pastou gochujang vás rozhodně bude bavit. Když si vzpomenete, a maso vyndáte včas z lednice, hotovo pak máte během několika málo minut.

Na 2 porce masa potřebujete:

  • 500 g vyzrálého hovězího steaku (rump steak/květová špička nebo flank steak/pupek)
  • 1 lžíce gochujang
  • Hrubozrnná sůl
  • Čerstvě mletý pepř
  • Rostlinný olej

Na omáčku:

  • 2 lžíce gochujang
  • 1 lžíce rýžového octa nebo limetkové šťávy
  • 1 lžíce rozpuštěného másla
  • 1 stroužek česneku (lze vynechat)
  • 1 lžička strouhaného čerstvého zázvoru (lze vynechat)

Postup

  1. Hodinu předem maso vyndejte z lednice, potřete ho lžící pasty gochujang a nechte zteplat na pokojovou teplotu. Suroviny na omáčku prošlehejte.
  2. Po hodině maso z obou stran posypejte hrubozrnnou solí a čerstvě mletým pepřem a podle jeho tloušťky a vaší chuti z každé strany 4 až 6 minut na rozpálené pánvi s trochou oleje opečte.
  3. Přelijte omáčkou, přikryjte alobalem a nechte 5 minut v teple odpočinout. Pokud jste použili pupek, ostrým nožem ho nakrájejte na plátky. Podávejte třeba s jasmínovou rýží a posypané jarní cibulkou.

Co je gochujang? Tahle fermentovaná korejská pasta má vše – je slaná, sladká i pálivá zároveň. Koupíte ji na internetu a v korejských, japonských či jiných asijských potravinách (Tamda, Shin Food a další). Použijete ji jak do marinád na maso a zeleninu, tak do nudlí, ke smažené rýži nebo třeba do polévek.

Další možnosti: Steak klidně připravte jen potřený trochou oleje a posypaný solí a pepřem a pikantní pastu použijte jen do omáčky. Tu můžete dochutit i sezamovým olejem a trochou medu.