Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.
Rok co rok se snažím Valentýnské masírce odolat a rok co rok jí (nakonec i docela s chutí) podlehnu. Protože kdy jindy se pustit do pečení něčeho naprosto zbytného, ale zároveň naprosto delikátního, a ještě se tvářit, že to neděláme kvůli sobě, ale pro potěchu druhých, že ano?
Jestli to máte podobně, zkuste letos klasický red velvet dort. Těsto je opravdu červené a sametové. Tomu prvnímu můžete pomoct kapkou potravinářského barviva (ačkoli by měla stačit chemická reakce přírodního kakaa s octem, solí a podmáslím, jistota je jistota), tomu druhému použitím másla a podmáslí, díky kterému je korpus dortu krásně vláčný i třetí den. Americké recepty sice uvádějí několikanásobné množství cukru do těsta i krému, takže pokud máte radši sladší dorty, na cukru přidejte.
Klasický dort red velvet
Na 18 až 20cm korpus potřebujete:
- 250 ml podmáslí
- 1 lžička červeného gelového barviva
- 1 lžíce kvasného lihového nebo vinného octa
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 200 g změklého másla + další na vymazání forem
- 150 g cukru krupice
- 3 vejce
- 280 g hladké mouky
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžíce přírodního nebo holandského kakaa
- 1 lžička jedlé sody
- Hrubá mouka na vysypání forem
Na krém:
- 250 ml smetany ke šlehání
- 450 g cream cheese
- 130 g cukru moučka
- 1 lžička vanilkového aroma
- Jahody nebo maliny na ozdobu (lze vynechat)
Postup
- Tři malé dortové formy vymažte máslem a vysypejte moukou. Pokud alespoň čas od času pečete dorty, doporučuji si pořídit dvě až tři stejně velké formy s odnímatelnými okraji – těsto se ve více formách rovnoměrněji upeče a vyhnete se také prokrajování korpusu.
- Podmáslí prošlehejte s červeným barvivem, octem a vanilkou. Hodně změklé máslo šlehejte elektrickým šlehačem dvě minuty s cukrem do pěny a postupně zapracujte vejce, prosátou mouku, sůl, kakao, sodu a podmáslí.
- Těsto rozdělte do forem a pečte v troubě vyhřáté na 170°C asi 25 minut nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Nechte vychladnout a případné vypouklé části korpusu seřízněte do roviny, drobky pak použijete na ozdobu dortu.
- Smetanu na krém ušlehejte dotuha. Cream cheese prošlehejte s cukrem a vanilkou a opatrně po částech vmíchejte šlehačku. Krémem potřete všechny tři korpusy tak, aby vám zbylo ještě na boky. Korpusy sesaďte na sebe a zbylým krémem potřete boky dortu.
- Krém můžete uhladit cukrářskou stěrkou či velkým nožem nebo jako já jen naznačit rýhy – ty jsou samozřejmě podstatně snazší než pokusy o dokonale hladký povrch.
- Dort nechte ideálně ještě rozležet nějaký čas v lednici a před podáváním ozdobte čerstvým ovocem nebo posypejte drobečky z korpusu.