Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

V zimě horké, v létě studené. Tak se běžně servírují soba nudle v Japonsku. Jsou výborné v polévkách i s různými omáčkami. My jsme jim přidali trošku na pikantnosti, ať ten svátek zamilovaných stojí za to. Právě na Valentýna se jimi totiž můžete před svou drahou polovičkou blýsknout. Pohankové nudle s krevetami v sobě decentně snoubí velmi příjemné tóny chutí. Stromové rajče tamarillo dodá pokrmu jemně nakyslou až trpce nasládlou chuť, čínské zelí jej obohatí skvělou chutí i množstvím cenných látek, které obsahuje, a pikantní wasabi směs se jednoduše postará o ten správný říz.

Pohankové soba nudle s wasabi krevetami, rajčaty a tamarillem

Na 2 porce potřebujete:

  • 4 větší sladká cherry rajčata
  • ½ tamarilla
  • 200 g baby pak choi
  • hrstku hladkolisté petržele
  • hrstku čerstvého koriandru
  • 200 g soba nudlí
  • 1 až 2 lžíce olivového oleje
  • 160 g částečně loupaných krevet
  • sůl
  • asi 50 ml suchého bílého vína
  • kousek másla na zjemnění
  • šťávu z ½ citronu

Na wasabi směs:

  • 4 stroužky česneku
  • ¼ červené chilli papričky
  • 2 lžičky wasabi pasty
  • 1 lžíci sójové omáčky
  • 1 lžičku medu
  • ½ lžičky bílého sezamu
  • ½ lžičky černého sezamu
  • 2 lžíce sezamového oleje

Postup

  1. Nachystejte si veškeré ingredience, které pak budete postupně přidávat do pánve. U krevet tuto připravenost oceníte, neměly by se dělat zbytečně dlouho. Cherry rajčata umyjte a nakrájejte na čtvrtiny. Tamarillo oloupejte (jeho slupka je tenká, avšak hořká) a nakrájejte na menší kousky. Pak choi očistěte a nakrájejte na tenké nudličky. Petržel a koriandr nasekejte nahrubo. Rozehřejte osolenou vodu v hrnci a dejte vařit nudle.
  2. Připravte wasabi směs. Do misky dejte utřený česnek a najemno nakrájenou chilli papričku (skutečné množství zvolte podle pálivosti). Přidejte wasabi pastu, sójovou omáčku, med, sezam a sezamový olej. Vše pečlivě promíchejte.
  3. Do hlubší rozpálené pánve nalijte olivový olej a přidejte krevety. Osolte je a orestujte z jedné strany dorůžova, potrvá to 2 až 3 minuty. Pak krevety otočte a vmíchejte k nim připravenou wasabi směs. Nechte krevety zrůžovět i z druhé strany a občas v pánvi prohoďte. Přidejte cherry rajčata, tamarillo i pak choi a promíchejte. Zastříkněte bílým vínem a provařte, ovšem jen velmi krátce. Přisypejte čerstvou petržel s koriandrem. Směs zjemněte kouskem studeného másla, pánví zakružte a nechte jej rozpustit. Nakonec zakapejte citronovou šťávou a vmíchejte soba nudle. Sejměte z plamene a jednotlivé porce naservírujte na talíř. Můžete ještě lehce posypat sezamovými semínky a čerstvými bylinkami.