Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.
Pasta e cavolfiore neboli těstoviny s květákem jsou krásným příkladem jednoduchého domácího jídla, které dává vykniknout dobré chuti základních surovin. Zároveň se tradičně používá jako recept, do kterého spotřebujete zbytky drobných těstovin i polámané špagety, které by vám jinak už na celé jídlo nestačily. Zero waste pojetí receptu můžete dotáhnout k dokonalosti tím, že použijete celý květák – košťály a listy stačí pokrájet na tenké plátky a řádně orestovat na olivovém oleji spolu s růžičkami. Chutnají perfektně a omáčce dodávají více struktury.
Pasta e cavolfiore: těstoviny s květákem
Na 4 porce potřebujete:
- 1 květák včetně košťálů
- Kvalitní olivový olej
- 2 stroužky česneku
- 1 čerstvá chilli paprička (lze vynechat)
- Špetka majoránky, oregana nebo tymiánu
- 250 g drobných těstovin (lze využít i zbytky polámaných špaget či jiných tvarů)
- Sůl & pepř
- 2 hrsti Pecorina nebo jiného tvrdého sýru
- 1 hrst hladkolisté petržele
Postup
- Květák omyjte a rozeberte na malé růžičky. Košťál a listy (pokud jsou pěkné) pokrájejte na tenké plátky a společně s růžičkami pět minut restujte v pořádné vrstvě olivového oleje.
- Přidejte na tenké plátky pokrájený česnek, nasekanou papričku a ještě pár vteřin opékejte, aby se obojí rozvonělo. Vmíchejte trochu bylinek, těstoviny, sůl a jen tolik vody nebo vývaru, aby byly těstoviny stěží ponořené. Za občasného míchání nechte tekutinu vsáknout, a podobně jako u rizota další přidejte, až když se předchozí téměř celá odpaří.
- Takto vařte bez poklice 15 až 20 minut do změknutí těstovin. Květák by měl být krémový, až rozvařený, a tvořit tak jakousi omáčku. Dochuťte pořádnou dávkou čerstvě mletého pepře, strouhaným sýrem a sekanou petrželí nebo jinou čerstvou bylinkou a můžete podávat.
Tip: Pokud nejste takový česnekový maniak jako já, celé stroužky česneku jen zmáčkněte plochou stranou nože a asi minutu je zahřívejte v oleji před restováním květáku. Olej tak pouze lehce ovoní a česnek pak můžete jako Italové odstranit.
Párování s vínem: Víno k těstovinám doporučuje Marek Babisz, hlavní someliér Salonu vín: „K italské kuchyni je dobré párovat odrůdy révy vinné, kterým se zde velmi dobře daří jako např. Rulandské šedé. Těstoviny si žádají středně plné až plné bílé suché víno. Z expozice Salonu vín jsem konkrétně k tomuto pokrmu vybral Rulandské šedé výběr z hroznů 2019 z Vinařství Mikrosvín Mikulov. Barva je sytější zlatá. Víno se projevuje vůní žlutého ovoce, marcipánu a tóny ušlechtilého dřeva. Chuť je sametová, s jemně krémovou texturou a delší minerální dochutí.
Zdobí je hned několik ocenění: Zlatá medaile Valtické vinné trhy 2021, Prague Gold – Prague Wine Trophy 2021, Bronzová medaile Decanter 2021, Velká zlatá medaile Galerie rulandských vín ČR 2021, Zlatá medaile NSV – Mikulovská podoblast 2021, Velká zlatá medaile Oenoforum 2021 a Stříbrná medaile Mondial de Pinots 2021. Láhev vás vyjde na 329 Kč.“