Postupující inflace je jasným signálem, aby lidé začali zhodnocovat své úspory rychleji, než jaká je její míra. Ale kam své peníze investovat?

Na tuto otázku Forbesu odpovídá Juraj Karpiš. Slovenský ekonom a analytik spoluzaložil protržní think tank INESS a je také autorem knih Zlé peníze nebo Jak na zlato – praktický průvodce spořením ve zlatě.

V roce 2020 byl Karpiš členem krizové ekonomické rady ministra hospodářství Richarda Sulíka a krizového ekonomického štábu ministra financí Eduarda Hegera, v současnosti se věnuje vzdělávání veřejnosti v oblasti financí a vydává internetový magazín Špatné peníze, dobrý život.

Inflace naučila lidi investovat

Během pandemického období 2020–2021 využilo mnoho lidí lockdowny k prozkoumání investičních příležitostí. Podle Karpiše je inflace poněkud nákladnou, ale mimořádně úspěšnou kampaní na zvyšování finanční gramotnosti. V tomto ohledu byla celá situace příznivá například pro akciové trhy.

„Přestože se akciové trhy na jaře 2020 propadly zhruba o třicet procent, ve druhém čtvrtletí se zotavily a začaly překonávat své předchozí hodnoty,“ popisuje Juraj Karpiš. V tomto nejistém období lidé experimentovali a nakupovali vysoce rizikové a volatilní nástroje, jako jsou kryptoměny nebo NFT.

Čeho se vyvarovat

Státní dluhopisy jsou nejméně výhodným investičním nástrojem, protože mají záporný výnos – jejich úrokový výnos je nižší než inflace. V současné době, od začátku roku 2022, zažívají dluhopisy na celém světě nejhorší období za posledních sto let.

Dostáváme se do druhé fáze hospodářského cyklu, v níž budou peníze dražší. Centrální banky je začnou stahovat z oběhu a úrokové sazby budou vysoké. To způsobí pokles ceny akcií nebo kryptoměn. Podle Karpiše tuto nepříznivou změnu nejvíce pocítí technologické společnosti, jak se ukázalo v případě americké softwarové firmy Zoom.

„Na zvýšených úrokových sazbách vidíme, jak se mánie nakupování akcií promítla do korekce, nebo dokonce již do poklesu akciových trhů,“ dodává ekonom. Pro mladé lidi by případný propad cen akcií nebo i nemovitostí byl skvělou příležitostí investovat za rozumnější ceny, než tomu bylo doposud.

Zázrak
Vydání Forbesu Zázrak

Podle Karpiše stojí za úvahu spoření ve zlatě. Každý by se však měl zamyslet nad optimálním podílem majetku, který chce v této komoditě vlastnit. Jeho výhodou je vysoká likvidita a přenášení kupní síly na desetiletí v delším časovém horizontu – zlato tak slouží jako pojistka proti neočekávaným ekonomickým a politickým scénářům, nikoli jako nástroj obohacení.

Lidé mohou nakupovat zlato v papírové podobě neboli jako ETF, ale základem by měly být fyzické zlaté mince. „Na Slovensku máme štěstí, že žijeme blízko Rakouska. Ve Vídni se nachází firemní prodejna rakouské mincovny Münze Österreich, kde lze koupit nejlevnější zlato na světě. Zlato zde můžete anonymně koupit až za deset tisíc eur v hotovosti,“ konstatuje Karpiš.

Investiční strategie

Pokud jde o nastavení investiční strategie, klíčové je podle něj nejprve vytvořit rezervu. Pak lze sledovat další investiční cíle, tedy nákup akcií, zlata a později nemovitostí. Portfolio by mělo být samozřejmě diverzifikované.

Vyplatí se také investovat do energetických nosičů, například ropy, plynu a uranu. Zároveň je třeba vzít v úvahu, že se jedná o spekulativní nástroje, vyžadující správné načasování, a zvážit všechna rizika spojená s nákupem.