Do Monte Carla se sjely špičky světového byznysu. A mezi nimi i zakladatel online supermarketu Rohlík.cz Tomáš Čupr. S padesátkou byznysmenů z více než čtyřiceti zemí světa se tu utká o titul Světového podnikatele roku.

Na finále soutěže, kterou od roku 1986 pořádá společnost EY, letos vyrazili i národní vítězové předchozích dvou ročníků. Kvůli covidu se totiž loni i předloni akce odehrávala pouze online.

Česko tak v Monaku reprezentuje také Josef Průša, zakladatel výrobce 3D tiskáren Prusa Research, a Oliver Dlouhý z vyhledávače a prodejce letenek Kiwi.com.

V roce 2020 si nejvyšší trofej odnesla Indka Kiran Mazumdar-Shaw, která z pěti set dolarů vybudovala farmaceutický kolos Biocon. Nejbohatší selfmade žena Indie oslovila porotu díky své neúnavné snaze vytvářet dostupné léky na chronické nemoci, jako je cukrovka, revmatická artritida nebo rakovina.

Farmaceutický byznys kraloval soutěži i loni, kdy zvítězil jihokorejský podnikatel Jung Jin Seo. Ten po vyhazovu z automobilky založil firmu Celltrion, která vyvíjí průlomové léky na rakovinu, autoimunitní onemocnění či covid.

Tomáš Čupr letos míří do boje o vítězství z pozice prvního českého jednorožce, který měl loni obrat přes dvanáct miliard korun a úspěšně expanduje po celé Evropě.

Na světovém finále reprezentuje Česko jako v pořadí třetí startupista, který spolu se svými dvěma předchůdci prolomil dlouhou řadu národních vítězů ze skupiny devadesátkových podnikatelů.

O tom, jestli si titul Světového podnikatele roku odnese právě šestadvacátý nejbohatší Čech nebo někdo jiný, se rozhodne ve čtvrtek večer na slavnostním vyhlášení, které se již tradičně koná v monackém Salle des Étoiles.