Ať už se na dovolenou chystáte kamkoli, garderobu si pořiďte v Česku. Lokální tvůrci totiž myslí na nadýchané šaty, provázkové detaily i promyšlené doplňky, které se přizpůsobí svému majiteli. Které kousky od českých návrhářů byste neměli minout? 


Šaty, Myau

Pokud pandemie odstartovala nějaký módní trend, který má šanci zůstat s námi natrvalo, pak to jsou takzvané nap dress – šaty připomínající noční košili, pohodlné tak, že si v nich lze dát i odpoledního šlofíka. Ty s nadýchanými rukávy, ozdobené spoustou paspulek a knoflíčků, navrhuje Assel Janischová, vystudovaná ilustrátorka a módní návrhářka pod vlastní značkou Myau. 


Plavky, Overall Office

Ryze česká značka Overall Office uvedla se začátkem léta novou kolekci plavek. Řada Zoe obsahuje bikiny v černém, fialovém a měděném odstínu. Kromě jednoduchých kousků jsou k mání i modely vybavené spoustou šňůrek, s nimiž si lze vyhrát podle libosti. Nositelka je může rafinovaně zavázat kolem těla nebo je nechat volně vlát. 


Top, Chatty

Halenka s příjemně volným střihem a nařasenými rukávy se již stala kultovní záležitostí, kterou má na svědomí designérské duo Radka Sirková a Anna Tušková.

Top s příznačným názvem Si má totiž nádherný detail v množství šňůrek, které se zavazují za krkem a visí z nabíraných rukávů. Každý, kdo tento svršek oblékne, se promění v malou holku, která se bude s radostí kochat, jak detaily blůzky kopírují každý její pohyb. 


Mini, Tereza Rosalie Kladošová

Tereza Rosalie Kladošová na české scéně působí jako barevná raketa, v jejímž podání je móda divokou hrou. Ve studiu této české  designérky je vše dovoleno.

Do její poslední kolekce Flowers patří i minisukně s ručně malovanými květy. Na bílém podkladu je vlastnoručně vytvořila Tereza, inspirována vlastním archivem a předchozími pracemi, kdy se věnovala především pletenému oděvu. 


Tričko, In August Company

Od bubenečského studia In August Company už jste si možná pořídili oblíbený šálek na kávu. Grafická designérka Karolína Stryková je ale také autorkou inkoustové kresby kudrnaté dívky, kterou v kobaltově modré nechala natisknout na unisexová trička z organické bavlny. Výrobní proces podle fair trade pravidel je tu samozřejmostí. 


Kimono, Sistersconspiracy

Do chladných letních rán a na vlahé večery vytvořilo duo Sistersconspiracy kabátek s šálovým límcem a zavinováním. Jeho volný střih odkazuje na klasické kimono, které je navíc vybaveno velkými kapsami. Alice Klouzková a Jana Jetelová, které navrhují oblečení pod logem dvou hvězd již od roku 2005, navíc na kimono použily len vypěstovaný v Česku. 


Sandály, Plove

Sandály, z nichž vám puchýře nehrozí, vyrábí Pavlína Miklasová, návrhářka originálních českých plavek. Plavkovinu neváhala použít ani na osobité letní obutí. Elastické sandále jsou pružné, bezešvé a okamžitě se přizpůsobují každé noze, která do nich vklouzne. K jejich přednostech patří také lehkost a až překvapující odolnost. 


Kabelka, Anna Tran

Původem vietnamská návrhářka experimentuje s technikou žabičkování již od svých studií na UMPRUM. Kromě oděvu ji aplikovala i na tašky, z nichž se jí podařilo vytvořit populární instagramový trend.

Kabelka od Anny Tran se maximálně přizpůsobí své nositelce a všem jejím plánům, ať už chce vyrazit do divadla, nebo se projet na kole. V ruce nebo přehozená křížem přes tělo a s vlajícími šňůrkami navíc je neodmyslitelným doplňkem každého léta. 


Sluneční brýle, Optiqa

Autorem brýlí se stylovým detailem slunečního klipu je designér Ondřej Vicena, zakladatel projektu Optiqa a spolupracovník tradičního podniku Okula. Právě v Nýrsku se vyráběly podobné modely již v šedesátých letech. Ondřej původně celuloidové obruby nahradil acetátem celulózy. Brýle pak osadil ručně nýtovanými panty a polarizačními slunečními klipem s UV ochranou. 

Autorka je redaktorkou magazínu Esprit Lidových novin.