Ať se nám to líbí, nebo ne, máme k sobě s Němci a Německem ještě blíž, než si často myslíme. O důvod víc, proč je namístě sledovat, co se v Německu děje. Ekonomiku, byznys, politiku i kulturu. Vše důležité, zajímavé i bizarní.

Pravidelně z pera redakční germanofilky Pavly Francové v jejím sloupku Alles Gute.

Nouzové plány

Už v pátek by měl plynovodem Nord Stream 1 zase proudit ruský plyn do Německa. Ve čtvrtek má skončit plánovaná údržba, ale stoupají obavy, že se dodávky jen tak neobnoví.

Na jedné straně za to může zdržení s dodávkou opravené turbíny z Kanady. Ta ale nakonec může být použita spíš jen jako záminka a německý průmysl se připravuje na nejhorší možný scénář, podle kterého by se dodávky plynu neobnovily ani v dalších týdnech.

Ze zásobníků budou nejdřív zásobovány domácnosti a kritická infrastruktura, průmysl je až poslední v řadě. Jeho představitelé proto tlačí na vládu, aby už teď plynem výrazně šetřila a v zásobnících „něco“ zůstalo i pro průmysl.

„Je nezbytné, aby politici a průmysl využili letní měsíce k šetření plynem a naplnění zásobníků před nadcházející topnou sezonou,“ řekl prezident Svazu německého průmyslu Siegfried Russwurm, podle kterého se počítá každý den a každý ušetřený kubík plynu.

Například chemická společnost BASF, ale i další podniky mají již připravené havarijní plány a chystají se na to, jaká zařízení případně vypnou jako první. A společnost Vonovia, která pronajímá přes půl milionu bytů, chystá omezení nočního vytápění.

Svítí, svítí slunce

Aktuální teplotní mapa Německa připomíná velký rudý flek. Horké a hlavně slunečné letní počasí se výrazně propisuje i do aktuální energetické mapy země. Výroba elektřiny z fotovoltaiky tak dosáhla o víkendu nového rekordu.

V neděli 17. července dodaly solární elektárny do sítě přes čtyřicet gigawattů a to podle Fraunhoferova znamená, že téměř osmdesát procent v té době spotřebovávané elektřiny v Německu bylo vyrobeno právě pomocí slunečního záření.

Celkově je však význam solární energie v Německu relativně nízký. Loni se vyrobila v zemi právě pomocí fotovoltaiky necelá desetina elektřiny.

Levně vlakem

Zatímco Španělsko chystá vlakovou dopravu zdarma, v Německu se zvažuje alespoň dlouhodobé zvýhodnění cestování po železnici. Letní nabídka speciální devítieurové jízdenky se prý osvědčila natolik, že nyní spolkové ministerstvo dopravy přemýšlí, jak pokračovat dál.

Mezi návrhy je například roční jízdenka za 365 eur nebo měsíční za 69 eur. Nová nabídka by mohla začít platit od konce roku. Zásadní otázka ale zní, kdo bude velkorysou nabídku platit. Současnou tříměsíční nabídku výhodných jízdenek financuje spolková vláda částkou 2,5 miliardy eur.

Dřevo jako nový toaletní papír

Neradi to slyší, ale pravda je taková, že Němci jsou mistři křečkování. Během pandemie koronaviru vykoupili zásoby toaletního papíru a teď se něco podobného děje s palivovým dřevem. Poptávka po něm stoupla už krátce po začátku ruské války na Ukrajině.

Za poslední týden, kdy v Německu razantně roste nejistota ohledně obnovení dodávek ruského plynu, vylétla poptávka po dříví ještě víc a sklady jeho dodavatelů jsou takřka vymetené. S vysokou poptávkou roste samozřejmě i cena: zatímco loni stál metr krychlový dříví osmdesát eur, dnes se prodává za 130 eur a tahle částka nejspíš ještě poroste.

Opera po nacistech?

Už zítra by se mělo v Norimberku rozhodnout, jaký bude další osud bývalé nacistické kongresové haly. Jedná se o možnosti, že by v této nechvalně známé momumentální stavbě vytvořené na zadání Adolfa Hitlera měla vzniknout novostavba pro operu.

Dosavadní budova opery se musí zrekonstruovat a operní využití jinak téměř prázdné nacistické stavby připomínající římské Koloseum, se podle některých lidí z vedení města nabízí. Plán má ale i hlasité odpůrce, podle kterých je spojování kultury a nacisticé stavby zvrácené.