Máme tu nějaké milovníky italské kuchyně? Jestli jste to právě vy, tak nastražte uši, Spaghetti alla Nerano totiž musíte vyzkoušet! Jak se říká, v jednoduchosti je krása, a to přesně platí i v případě těchto těstovin. Pár základních surovin a máte skvělý pokrm hotový navíc jen za pár minut.
Spaghetti alla Nerano pocházejí jak jinak než z Nerano, malé rybářské vesnice nedaleko Neapole. Jejich kořeny sahají až do roku 1952, kdy je údajně poprvé uvařila Maria Grazia, majitelka malé restaurace právě ve vesničce Nerano. Původně se cuketa v tomto tradičním receptu smažila, my jsem ale zvolili lehce zdravější variantu v podobě restování.
Spaghetti alla Nerano – těstoviny s cuketou a sýrem
Na 2 porce potřebujete:
- 250 g čerstvých špaget
- 1 menší cuketu
- 1 stroužek česneku
- 80 g parmezánu
- 3 lžíce olivového oleje
- Hrst čerstvé bazalky
- Sůl a pepř
- Parmazánové hobliny na ozdobu
Postup
- Velký hrnec naplňte vodou, řádně osolte a dejte vařit. Cuketu nakrájejte na tenká kolečka, polovinu jich ještě přepulte. Česnek pokrájejte na tenké plátky a bazalku na drobné kousky. Rozpalte velkou pánev se 3 lžícemi olivového oleje. Jakmile je již rozpálená, přidejte česnek a lehce ho opečte, dávejte pozor, aby se nepřipálil. Poté ho vyndejte z pánve, do pánve vhoďte pokrájenou cuketu a zprudka restujte, dokud nebude cuketa opečená a na skus.
- Těstoviny uvařte dle návodu na obalu al dente. Jakmile jsou hotové, přímo z hrnce je kleštěmi přidejte rovnou do pánve k orestované cuketě. Nyní do pánve vraťte česnek, přidejte pokrájenou bazalku a cca půl sběračky špagetové vody. Odstavte z plotny a najednou vmíchejte veškerý nastrouhaný sýr.
- Díky sýru a škrobu z těstovin by měla vzniknout lehká krémová omáčka. Přidejte čerstvě mletý pepř a hotové těstoviny rozdělte do 2 talířů. Nakonec posypte hoblinami parmazánu, ještě lehce opepřete a ihned podávejte.