Máme tu nějaké milovníky italské kuchyně? Jestli jste to právě vy, tak nastražte uši, Spaghetti alla Nerano totiž musíte vyzkoušet! Jak se říká, v jednoduchosti je krása, a to přesně platí i v případě těchto těstovin. Pár základních surovin a máte skvělý pokrm hotový navíc jen za pár minut.

Spaghetti alla Nerano pocházejí jak jinak než z Nerano, malé rybářské vesnice nedaleko Neapole. Jejich kořeny sahají až do roku 1952, kdy je údajně poprvé uvařila Maria Grazia, majitelka malé restaurace právě ve vesničce Nerano. Původně se cuketa v tomto tradičním receptu smažila, my jsem ale zvolili lehce zdravější variantu v podobě restování. 

Spaghetti alla Nerano – těstoviny s cuketou a sýrem

Na 2 porce potřebujete:

  • 250 g čerstvých špaget
  • 1 menší cuketu
  • 1 stroužek česneku
  • 80 g parmezánu
  • 3 lžíce olivového oleje
  • Hrst čerstvé bazalky
  • Sůl a pepř
  • Parmazánové hobliny na ozdobu

Postup

  1. Velký hrnec naplňte vodou, řádně osolte a dejte vařit. Cuketu nakrájejte na tenká kolečka, polovinu jich ještě přepulte. Česnek pokrájejte na tenké plátky a bazalku na drobné kousky. Rozpalte velkou pánev se 3 lžícemi olivového oleje. Jakmile je již rozpálená, přidejte česnek a lehce ho opečte, dávejte pozor, aby se nepřipálil. Poté ho vyndejte z pánve, do pánve vhoďte pokrájenou cuketu a zprudka restujte, dokud nebude cuketa opečená a na skus. 
  2. Těstoviny uvařte dle návodu na obalu al dente. Jakmile jsou hotové, přímo z hrnce je kleštěmi přidejte rovnou do pánve k orestované cuketě. Nyní do pánve vraťte česnek, přidejte pokrájenou bazalku a cca půl sběračky špagetové vody. Odstavte z plotny a najednou vmíchejte veškerý nastrouhaný sýr. 
  3. Díky sýru a škrobu z těstovin by měla vzniknout lehká krémová omáčka. Přidejte čerstvě mletý pepř a hotové těstoviny rozdělte do 2 talířů. Nakonec posypte hoblinami parmazánu, ještě lehce opepřete a ihned podávejte.