Cuketa a čokoláda? To jde vůbec dohromady? Ano! Ačkoli se na první pohled může zdát, že tyto dvě suroviny jdou k sobě jako nebe a dudy, náš recept na hříšný cuketový čokoládový chlebíček dokazuje pravý opak. Přidávání strouhané zeleniny do dezertů se vůbec bát nemusíte, ba naopak! Zelenina dezerty krásně zvláční a vaši strávníci si této skryté ingredience ani nevšimnou.
Sladký cuketový chlebíček s čokoládou
Na jeden chlebíček potřebujete:
- 120 g másla
- 130 g třtinového cukru
- 3 vajíčka
- 165 g mléka
- 350 g hladké mouky
- 30 g přírodního kakaa
- 1,5 lžičky kypřicího prášku
- 0,5 lžičky jedlé sody
- Špetka soli
- 100 g hořké čokolády
- 250 g cukety
Postup
- Předehřejte troubu na 170 °C a formu na chlebíček vystelte pečicím papírem. Máslo rozpusťte a nechte ho vychladnout. Mezitím nastrouhejte neoloupanou cuketu nahrubo, pokud pustila hodně vody, lehce ji vymačkejte. Čokoládu pokrájejte na kousky.
- Jakmile je máslo vychladlé, přimíchejte třtinový cukr a vejce jedno po druhém, přidejte mléko a lehce prošlehejte do hladka. Ve vedlejší míse smíchejte mouku, kakao, kypřicí prášek, jedlou sodu a špetku soli, poté tuto sypkou směs zašlehejte ke směsi mokré. Nakonec vmíchejte cuketu a na kousky pokrájenou čokoládu.
- Hustě těsto přelijte do připravené formy a vložte do rozpálené trouby. Pečte cca 55 minut či do té doby, než vyjde špejle zapíchnutá do středu čistá.
- Upečený chlebíček nechte vychladnout ve formě, poté vyklopte, nakrájejte na kousky a podávejte.