Kuře na zázvoru a pomerančích uvaříte do půl hodiny i s přílohou a troufám si říct, že si pochutnáte víc než v leckterém bistru. O tom, že budete mít přehled o kvalitě použitých surovin a množství dochucovadel, ani nemluvě. 

Perfektně šťavnaté maso i při použití kuřecích prsou zajistíte škrobovým kabátkem a prudkým restováním, které uzavře veškerou šťávu uvnitř masa. A když vynecháte chilli, lahodnou sladkokyselou omáčku nejspíš nadšeně uvítají i vaše děti.

Pomerančové kuře –⁠ kuřecí prsa na zázvoru a pomerančích

Na 4 porce potřebujete:

  • 600 g kuřecích prsou
  • 1 vejce
  • 50 g bramborového škrobu
  • Sůl & bílý pepř
  • Řepkový olej

Na omáčku:

  • 1 lžíce čerstvého strouhaného zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • 2 bio pomeranče
  • ½ lžičky chilli vloček
  • 6 lžic světlé sójové omáčky
  • 2 lžíce rýžového octa
  • 3 lžíce medu nebo hnědého cukru
  • 15 g kukuřičného škrobu (cca 1 lžíce)
  • 150 ml vody

K podávání:

  • 1 hrnek rýže (basmati či jasmínová)
  • Sůl 
  • Jarní cibulka
  • Sezam

Postup

  1. Rýži propláchněte a v 2,5 hrncích osolené vody pod pokličkou uvařte doměkka. Pak si nachystejte všechny suroviny na kuře, samotné vaření totiž zabere jen pár minut.
  2. Kuře pokrájejte na 3×3 cm kousky a promíchejte s vejcem, škrobem, lžičkou soli a pořádnou dávkou čerstvě mletého bílého pepře.
  3. Nastrouhejte zázvor, prolisujte česnek, z obou pomerančů vymačkejte šťávu a z jednoho najemno nastrouhejte oranžovou část kůry. Vše smíchejte s chilli vločkami, sójovou omáčkou, rýžovým octem a medem. Škrob prošlehejte v jiné skleničce se 150 ml vody.
  4. Ve woku či velké pánvi rozpalte několik lžic oleje a kuře na něm co nejvíc zprudka za stálého míchání několik minut restujte, aby se ze všech stran zatáhlo a lehce opeklo. Vyndejte ho z pánve stranou, vytřete ji ubrouskem, vlijte do ní pomerančovou směs a zprudka ji povařte, až svůj objem zredukuje na polovinu.
  5. Vmíchejte škrob s vodou, minutu provařte, do pánve vraťte kuře i s případnou šťávou, kterou pustilo, ještě pár minut prohřívejte a máte hotovo.
  6. Podávejte s rýží. Na talíři posypejte sekanou jarní cibulkou a sezamem. K jídlu se bezvadně hodí náš sečuánský chilli olejíček.

Co si připravit předem: Den předem si pokrájejte a namarinujte kuře, bude křehčí a při samotném vaření vám to značně zkrátí dobu přípravy. Pro výraznější chuť přidejte trochu strouhaného zázvoru i do marinády na maso. Připravit si můžete také omáčku a namočit propláchnutou rýži.

Autentické pomerančové kuře: Pokud jste někdy jedli orange chicken ve fastfoodu, nejspíš bylo podstatně sladší (tedy můžete přidat více medu nebo cukru a také rýžového octa) a kousky masa byly v těstíčku. To získáte přidáním mouky do škrobovo-vaječné marinády a následným fritováním. Osmažené kuře pak nechte okapat na papírové utěrce od přebytečného tuku a dále postupujte jako v receptu.