Kuře na zázvoru a pomerančích uvaříte do půl hodiny i s přílohou a troufám si říct, že si pochutnáte víc než v leckterém bistru. O tom, že budete mít přehled o kvalitě použitých surovin a množství dochucovadel, ani nemluvě.
Perfektně šťavnaté maso i při použití kuřecích prsou zajistíte škrobovým kabátkem a prudkým restováním, které uzavře veškerou šťávu uvnitř masa. A když vynecháte chilli, lahodnou sladkokyselou omáčku nejspíš nadšeně uvítají i vaše děti.
Pomerančové kuře – kuřecí prsa na zázvoru a pomerančích
Na 4 porce potřebujete:
- 600 g kuřecích prsou
- 1 vejce
- 50 g bramborového škrobu
- Sůl & bílý pepř
- Řepkový olej
Na omáčku:
- 1 lžíce čerstvého strouhaného zázvoru
- 2 stroužky česneku
- 2 bio pomeranče
- ½ lžičky chilli vloček
- 6 lžic světlé sójové omáčky
- 2 lžíce rýžového octa
- 3 lžíce medu nebo hnědého cukru
- 15 g kukuřičného škrobu (cca 1 lžíce)
- 150 ml vody
K podávání:
- 1 hrnek rýže (basmati či jasmínová)
- Sůl
- Jarní cibulka
- Sezam
Postup
- Rýži propláchněte a v 2,5 hrncích osolené vody pod pokličkou uvařte doměkka. Pak si nachystejte všechny suroviny na kuře, samotné vaření totiž zabere jen pár minut.
- Kuře pokrájejte na 3×3 cm kousky a promíchejte s vejcem, škrobem, lžičkou soli a pořádnou dávkou čerstvě mletého bílého pepře.
- Nastrouhejte zázvor, prolisujte česnek, z obou pomerančů vymačkejte šťávu a z jednoho najemno nastrouhejte oranžovou část kůry. Vše smíchejte s chilli vločkami, sójovou omáčkou, rýžovým octem a medem. Škrob prošlehejte v jiné skleničce se 150 ml vody.
- Ve woku či velké pánvi rozpalte několik lžic oleje a kuře na něm co nejvíc zprudka za stálého míchání několik minut restujte, aby se ze všech stran zatáhlo a lehce opeklo. Vyndejte ho z pánve stranou, vytřete ji ubrouskem, vlijte do ní pomerančovou směs a zprudka ji povařte, až svůj objem zredukuje na polovinu.
- Vmíchejte škrob s vodou, minutu provařte, do pánve vraťte kuře i s případnou šťávou, kterou pustilo, ještě pár minut prohřívejte a máte hotovo.
- Podávejte s rýží. Na talíři posypejte sekanou jarní cibulkou a sezamem. K jídlu se bezvadně hodí náš sečuánský chilli olejíček.
Co si připravit předem: Den předem si pokrájejte a namarinujte kuře, bude křehčí a při samotném vaření vám to značně zkrátí dobu přípravy. Pro výraznější chuť přidejte trochu strouhaného zázvoru i do marinády na maso. Připravit si můžete také omáčku a namočit propláchnutou rýži.
Autentické pomerančové kuře: Pokud jste někdy jedli orange chicken ve fastfoodu, nejspíš bylo podstatně sladší (tedy můžete přidat více medu nebo cukru a také rýžového octa) a kousky masa byly v těstíčku. To získáte přidáním mouky do škrobovo-vaječné marinády a následným fritováním. Osmažené kuře pak nechte okapat na papírové utěrce od přebytečného tuku a dále postupujte jako v receptu.