Palmiers, též známé jako sloní či prasečí ucho, jsou další z řady francouzských dezertů. Název získaly díky své podobě připomínající palmový list a svou jednoduchostí, křupavostí a karamelovou chutí si nás získaly již při prvním soustu.

Pokud máte trochu více času a chuť pustit se do něčeho složitějšího, vyměňte kupované listové těsto za domácí s naším jednoduchým receptem.

Palmiers: jednoduchý dezert z listového těsta

Na 1 plech potřebujete:

  • 250 g listového těsta
  • 30 g másla
  • 70 g krupicového cukru
  • lžičku mleté skořice

Postup

  1. Máslo rozpusťte a nechte lehce vychladnout. Cukr smíchejte se skořicí. Listové těsto rozválejte na tenký obdélník o rozměru cca 20×30 cm. Pomocí mašlovačky ho pomažte tenkou vrstvou poloviny rozpuštěného másla. Těsto rovnoměrně posypte polovinou skořicového cukru a následně rozválejte na delší obdélník, tím se do něj zapracuje cukr.
  2. Rozválené těsto nyní obraťte a postup s máslem, cukrem a válením zopakujte.
  3. Konce delší strany obdelníku začněte rolovat směrem k sobě, dokud vám nevzniknou dvě přilehlé rolky. Pokud rolujete správně, rolky se vám ve středu těsta potkají, čímž vznikne tvar brýlí, obě rolky by měly být stejně velké. Takto zatočené těsto vložte do lednice alespoň na 45 minut.
  4. Jakmile je těsto odleželé, předehřejte troubu na 210 °C a plech vyložte pečicím papírem. Těsto vyndejte z lednice a nakrájejte na kousky o tloušťce cca 1,5 cm. Vyrovnejte je na plech, případně lehce poupravte tvar, aby byly kousky jeden jako druhý.
  5. Vložte plech s připravenými palmiers do předehřáté trouby. Po 7 minutách je vyndejte a obraťte, aby se rovnoměrně propekly. Poté vložte zpět do trouby a pečte dalších 7 minut. Dejte pozor, palmiers mají tendenci se připalovat, proto je potřeba je během pečení sledovat. Že jsou hotové poznáte tak, že mají zlatou až tmavě hnědou karamelovou barvu.