Francouzská kuchyně je populární již řadu let a její dezerty patří k těm nejoblíbenějším vůbec. Dost možná jste zkoušeli například makronky či Crème brûlée, slyšeli jste však o Mille-feuille? 

Tento dezert se skládá z křupavých tenkých plátů z listového těsta, díky kterým také získal svůj název. Ten můžeme do češtiny přeložit jako „tisíce plátků“. Dále se skládá z crème pâtissière, neboli žloutkového krému, který si na rozdíl těsta připravíme domácí. Abychom dezertu dodali trochu svěžesti, přidali jsme také maliny, ty ho pozvednou na ještě na vyšší úroveň. Stejně tak, jako tomu je u spoustu dalších receptů, ani o přesném původu tohoto dezertu se moc neví. První dochovaný písemný recept můžeme najít již v polovině 17. století, od té doby prošel mnoho změnami, ale velké oblibě se těší dodnes. 

Pokud máte těsto kupované, dejte pozor na složení. Mnoho kupovaných těst totiž neobsahuje máslo, které je základem listového těsta, místo něj jsou použity ztužené tuky, které chutný dezert jen tak nevykouzlí. 

Na 4 porce potřebujete:

  • 1 plát rozváleného máslového listového těsta
  • 430 g mléka
  • 4 žloutky
  • 100 g krupicového cukru
  • 45 g škrobu
  • 1/3 lžičky mleté vanilky
  • lžičku vanilkového extraktu
  • 40 g másla
  • cca 250 g malin

Postup

  1. Začněte s přípravou náplně. 400 g mléka společně s vanilkou a vanilkovým extraktem nalijte do kastrůlku a pomalu zahřívejte. Ve vedlejší míse promíchejte žloutky společně s cukrem, škrobem a zbylými 30 g mléka. Jakmile se v mléce objeví první bublinky, stáhněte ihned z plotny a tenkým pramínkem vlijte opatrně ke žloutkové směsi, tu při vlévání horkého mléka šlehejte metličkou, aby se žloutky vlivem vysoké teploty nesrazily. 
  2. Vanilkovou omáčku přelijte přes jemné sítko, které zachytí případné zbytky vajec, zpátky do hrnce a na co možnou nejnižší teplotu za stálého míchání metličkou zahřívejte. Je důležité směs zahřívat opravdu pomalu a neustále míchat, jinak by se vajíčka mohla srazit. Náplň přiveďte k varu a za stále míchání metličkou ode dna vařte 5 minut. Směs by během vaření měla zhoustnout do konzistence hustého pudinku. 
  3. Odstavte z plotny a do vroucího pudinku vmíchejte na kostky pokrájené máslo. Počkejte, až se rozpustí, a zamíchejte dohladka. Nakonec krém přilijte do mísy a přetáhněte potravinářskou fólií tak, aby se zcela dotýkala povrchu náplně, aby se nevytvořil škraloup. Krém nechte vychladnout, poté vložte do lednice vychladit na 3 hodiny. 
  4. Jakmile je krém již ztuhlý, připravte těsto. Předehřejte troubu na 210 °C a plech vyložte pečicím papírem. Rozválené listové těsto nakrájejte na 12 stejně velkých obdélníků. Rovnoměrně je rozložte na pečicí papír. Přiklopte dalším pečicím papírem a těžkým plechem, abyste těsto zatížili. Těsto se díky váze plechu v troubě tolik nenafoukne.
  5. Vložte do rozpálené trouby a pečte cca 15 minut, těsto by mělo být velmi hnědé a vypečené. Upečené obdélníky nechte zcela vychladnout. Ztuhlý krém lehce promíchejte a přesuňte do cukrářského sáčku s hladkou zdobicí špičkou.
  6. Na první obdélník nastříkejte malé bobečky krému, poklaďte malinami a přiklopte dalším plátem. Celý proces opakujte. Nakonec přiklopte posledním plátem a nastříkejte poslední patro. Ozdobte malinami a ihned podávejte.