Jeho příprava trvá sice déle než cesta do obchodu, ale garantuji vám, že jakmile ho jednou ochutnáte, nebudete chtít jiné. Domácí listové těsto není záležitostí na pár minut. Ačkoli na něm není nic složitého a skládá se jen z několika základních surovin, jeho příprava kvůli dlouhému chlazení zabere téměř celé odpoledne. Výsledek však za to stojí, a navíc jde o recept podstatně jednodušší než klasické rozpisy se dvěma druhy těst, která se do sebe válejí.

Jednoduché máslové domácí listové těsto

Potřebujete:

  • 250 g másla
  • 260 g hladké mouky
  • 140 g ledové vody
  • Špetku soli
  • Lžičku cukru

Postup

  1. Natočte studenou vodu a vložte ji alespoň na 30 minut do lednice. Studené máslo vložte na 15 minut do mrazáku. Jakmile jsou voda i máslo studené, připravte velkou mísu, nasypte do ní mouku, cukr a sůl a promíchejte.
  2. Nyní k mouce nahrubo nastrouhejte zmrzlé máslo a prsty lehce spojte tak, aby kousky másla byly moukou dokonale obalené. Přidejte 5 lžic ledové vody a opět rychle promíchejte, dokud se těsto lehce neslepí. Po lžících postupně přilijte i zbytek vody a rukou promíchejte do drobivého těsta. Párkrát ho prohněťte, aby drželo pohromadě, a vytvarujte do čtverce. Těsto nemá být hladké, naopak čím více bude obsahovat nezapracovaných kousků másla, tím lépe, proto je potřeba pracovat rychle a těsto zbytečně nezahřívat. 
  3. Zabalte do potravinové fólie a vložte na 80 minut do lednice. Jakmile je těsto opět ledové a odleželé, vyválejte ho na lehce pomoučněném povrchu směrem od sebe na dlouhý obdélník. Nyní těsto přeložte na třetiny jako dopis, otočte o devadesát stupňů zpět k sobě a opět vyválejte a složte.
  4. Zabalte do potravinové fólie a vložte na další hodinu zpět do lednice. Po hodině celý proces opakujte, poté těsto vložte znovu do lednice. Celý proces opakujte ještě jednou, nakonec nechte těsto odležet v lednici 2 hodiny.
  5. Nyní je těsto již připravené k použití, hotové skladujte v lednici po dobu dvou dnů či v mrazáku až dva měsíce.

Tip: Pokud budete používat těsto na dezert, můžete pro ovonění přidat vanilku, skořici, citronovou kůru či kardamom.