Plameny pohltily střechu i vnitřní zařízení, ale nespolkly naději. Ani omylem ne. V restauraci a penzionu Angusfarm v západočeských Soběsukách se tak už tento víkend bude konat svatba.
Proběhne sice ve zvláštních kulisách, ale proběhne. A to je hlavní. „Lidé, kteří se u nás budou brát, to tady milují. A když jsme jim nabízeli alternativu, jen řekli: Ne, jinam nepůjdeme,“ líčí Marcel Klaus, šéf miliardové společnosti Klaus Timber, pod kterou spadá i Angusfarm.
Jasně nejpopulárnější podnik v okolí zachvátil v noci na pátek ničivý požár, jehož příčinou byla pravděpodobně technická závada. Škoda šplhá do desítek milionů korun. Jenže muž, který své obří byznysové impérium vystavěl tak, že začínal na nekonečných nočních šichtách v rybárně, nemá ve zvyku se vzdávat.
„Když se mě ptali, jestli to bude trvat rok nebo dva, spontánně jsem řekl datum 30. června. Pak jsem si spočítal, že by to bylo přesně sto dní od požáru. U normálních lidí to bude práce na rok, ale znáte mě, já jsem blázen,“ usmívá se zase jednou těžké situaci navzdory. „Chci si u nás dát v létě steak.“
Oceňovanou Angusfarm tvořil komplex tří budov. Tu s řeznictvím a s pěti pokoji penzionu i stodolu, kde se konají svatby a další oslavy, se naštěstí podařilo zachránit. Ze „srdce“ tvořeného restaurací, kuchyní a sedmi dalšími pokoji však zbyly pouze obvodové zdi.
Což vyvolalo nejen smutek, ale rovněž solidaritu. U hostů i od kolegů z branže. Malé Soběsuky totiž Klausův podnik dostal na gastromapu Česka, probíhalo zde natáčení Souboje na talíři, pravidelně zde hostují elitní šéfkuchaři a sommeliéři země.
„Podpora je neskutečná, od čtvrtka večer mi napsalo minimálně tři sta lidí, kterým jsem po nocích odpovídal, od Mirka Kaliny přes Martina Svatka z Mace a mnoho dalších,“ děkuje Klaus. Veřejně Angusfarm nabídli pomoc třeba i Radek Kašpárek z Fieldu, Jan Punčochář nebo Roman Paulus.
Jejich seznam je dlouhý. Ještě delší je pak seznam úkolů, které teď Klaus řeší. A řešit je bude v takové intenzitě, v jaké je zvyklý pracovat.
„Kdyby se to stalo v listopadu, je to něco jiného, ale tohle přišlo týden před sezonou, potřebujeme místu vrátit život,“ říká jasně. „O víkendu jsme zbourali, co šlo, odvozili jsme dvacet kontejnerů. Teď potřebujeme pár dní, abychom si to dobře rozmysleli stavařsky.“
Podnikatel Marcel Klaus. Foto: David Turecký
Základem činnosti Klaus Timber je prodej palet, v čemž se majitel Marcel Klaus se svými pracovníky od ručního stloukání dřeva vypracoval mezi evropskou špičku. To ho letos vyneslo mezi finalisty EY Podnikatele roku České republiky.
A když svůj příběh vyprávěl Forbesu, o Angusfarm zvesela říkal: „Jasně, že jsme slyšeli: To jste pitomí, když máte rádi gastronomii, nemusíte si hned kupovat restauraci. Ano, provozně je to nula a investice jsou nenávratné, ekonomicky to nedává smysl, jenže za mě je daleko větší pitomost koupit si jachtu v Chorvatsku a strávit na ní dva týdny v roce.“
A on jako lokální patriot, který celý život potřebuje vidět na zámek na Zelené Hoře, nechtěl nabízet skvělé jídlo v Plzni či snad v Praze. Fungovalo to, do Soběsuk ročně jezdilo třicet tisíc návštěvníků.
„Dělá nám to radost – a hlavně jsou Soběsuky tady a tady taky zůstanou,“ řekl Klaus před několika týdny.
Na svých slovech nic nemění ani po ničivém požáru. „Vlna podpory je obrovská a je vidět, že to tam lidi mají rádi. Nebyla to od nich žádná klišé, pomoc mysleli upřímně,“ cení si.
Mimochodem, kdo by chtěl druhý život Angusfarm podpořit, tomu vzkazuje: „My to finančně zvládneme, ale vy k nám zase přijeďte, až otevřeme.“ Další možností bude limitovaná série voucherů pro pobyty v roce 2024, kterou plánují vydat – aby hlavně personál dostal jistotu toho, že restaurace nekončí.
„Je to masakr a kdo říká, že je lepší vyhořet než se stěhovat, vážně neví, o čem mluví,“ uznává Klaus. „Začínáme znovu. Umím si představit, že se tou dobou budou třeba ještě za pochodu dodělávat pokoje. Ale opravdu věřím, že to v létě zvládneme.“