Domácí těstoviny nejsou takovým oříškem, jak se na první pohled může zdát. Stačí pár surovin a během chvilky máte na stole pokrm, u kterého vám nikdo neuvěří, že jste ho připravili doma od píky. Ravioli jsou ještě o trochu vyšší level, s naším návodem však vykouzlíte tyto půvabné oranžové rajčatové caramelle plněné ricottou a sušenými rajčaty bez zaváhání.
Pokud máte doma kuchyňské pomocníky, bude i příprava domácích těstovin snadnější. V nouzi si však vystačíte pouze s rukama a starým dobrým válečkem, doporučujeme však investovat do kvalitního strojku. Vlastníte-li robota, porozhlídněte se u výrobce, zda neprodává i tento druh příslušenství.
Tip: Hladkou mouku typu 00 i semolinu koupíte ve velkých supermarketech či v italských delikatesách.
Domácí těstoviny caramelle s náplní z ricotty a sušených rajčat
Na 4 porce těstovin potřebujete:
- 330 g hladké mouky typu 00
- 100 g semoliny
- 4 vajíčka
- 3 lžíce rajčatového protlaku v tubě
- sůl
Na náplň:
- 300 g ricotty
- 60 g parmazánu
- 120 g sušených rajčat v oleji
- lžíci rajčatového protlaku v tubě
- pepř
Na dokončení:
- 50 g másla
- lžíci olivového oleje
- hrst čerstvých listů šalvěje
- 30 g parmazánu
- uzenou vločkovou sůl a pepř
Postup
- Obě mouky smíchejte na pracovní ploše a uprostřed vytvořte velký důlek. Do důlku rozklepněte vejce a přidejte rajčatový protlak. Pomocí vidličky vajíčka i protlak lehce prošlehejte a začněte postupně do směsi zapracovávat okolní mouku, dokud nebude směs tak hustá, že budete moci pracovat rukama. Rukama vypracujte hladké a poměrně tuhé těsto. Pracujte hranou dlaně a těsto tahejte od sebe, správně vypracované těsto by mělo být lehce pružné, a když do něj uděláte prstem důlek, mělo by se vrátit zpátky. Nejprve se vám možná bude zdát, že těsto nikdy nebude kompaktní, ale musíte vydržet, jeho zpracování trvá cca 5 minut. Pokud je těsto přece jen stále příliš hutné, jednoduše přidejte trochu vody. Zabalte do fólie a nechte odpočívat 30 minut v lednici.
- Těsto pak rozdělte na 4 díly a vyválejte na tenké pláty. Pokud máte strojek na těstoviny, vyválejte ho na tloušťku číslo 6 či na druhé nejtenčí nastavení, pomocí válečku ho vyválejte na co nejtenčí plát, pokuste se, aby byl všude stejně tenký alespoň 1,5 mm. Pokud se těsto při válení trhá a lepí, je potřeba přidat více mouky. Mezi válením jednotlivých plátů nechte ostatní díly pod vlhkou utěrkou, těsto velmi rychle osychá.
- Jakmile máte hotové pláty těsta, připravte náplň. Sušená rajčata pokrájejte na drobné kousky a smíchejte je s ricottou, protlakem, čerstvě mletým pepřem a najemno nastrouhaným parmazánem. Dejte prozatím stranou, pro snazší manipulaci ji může přesunout do cukrářského sáčku s hladkou špičkou, není to však nutné.
- Jednotlivé pláty těsta pomocí vroubkovaného rádýlka zarovnejte a rozdělte na obdélníky o rozměru asi 7×9 cm. První třetinu delší strany naplňte lžičkou a půl připravené náplně, nechte cca centimetr na každé straně bez náplně. Následně část s náplní přehněte na druhou třetinu a spoj těsta stlačte k sobě. Přehněte ještě jednou, takže je náplň dvakrát zatočená. Konce „bonbonu“ seštípněte k sobě, aby náplň nevytekla a vznikl tvar caramelle neboli bonbonu. Pokračujte, dokud nejsou hotové veškeré kusy.
- Velký hrnec naplňte vodou, silně osolte a přiveďte k varu. Jakmile se voda silně vaří, rozpalte pánev, přidejte máslo a olivový olej a počkejte, dokud nezačne máslo bublat. V tuto chvíli do hrnce s vodou nasypte caramelle a do pánve vložte lístky šalvěje. Šalvěj nechte zprudka opékat, aby byla hezky křupavá. Po cca 2 až 3 minutách zkuste caramelle, zda jsou již hotové, zvláště jejich kraje, kde je větší vrstva těsta. Pokud ano, z hrnce je vhoďte přímo do pánve se šalvějí a opékejte, dokud nejsou jednotlivé kusy lehce opečené. Nakonec přidejte asi 1/3 naběračky vody z těstovin a najemno nastrouhaný parmazán, lehce promíchejte a dalších cca 20 sekund prudce zahřívejte, na těstovinách by se měla vytvořit lehká omáčka.
- Rozdělte na talíře, osolte nejlépe uzenou vločkovou solí, opepřete, můžete přidat i trochu parmazánu navrch.