Vystudovaný zootechnik Ondřej Sturc skončil u ledu, ale v nejlepším slova smyslu. V zemi, která chladivou pochoutku povýšila na umění, společně s manželkou vybudovali tak skvělou gelaterii, že se už dostala i do italské obdoby michelinského průvodce.
Této čtvrti se nepříliš laskavě přezdívá Barriera di Milano, čili Zábrana před Milánem, což o ní mnohé vypovídá. Tady nebují rezidenční bydlení, najednou vidíme úplně jiný Turín: tvrdý, panelákový, se stěnami pomalovanými graffiti, s řadou problémů.
„Nejsme v centru, v okolí se nic moc atraktivního nenachází,“ přiznává Ondřej Sturc. „Tak se tady tomu snažíme zlepšit reputaci. Hodně jsme na tom pracovali.“ Důkazem nejsou slova, nýbrž činy: lidí, kteří se jako vosy vábené sladkou odměnou doslova slétají do Moou Gelateria artigianale.
Poté, co spolu domluvíme, totiž dočasně zmizí jiná bariéra, Ondřej a jeho žena Rea Silvia zvednou rolety před svojí gelaterií – a od té chvíle se nezastaví. V přehlíženém sousedství na severu Turína vystavěli svého druhu poklad. Tak jako přede dveřmi dokola a dokola jezdí turínská autobusová linka, kmitají zde stejně pravidelně milovníci gelata.
Dovnitř a ven, s kornouty v rukou i s vaničkami v taškách. „Uměním není přidávat víc a víc věcí, ale vrátit se k základní chuti suroviny,“ praví Ondřej a lžičku po lžičce nám dává ochutnávat své výtvory. Oříšky z Langhe, ty nejlepší na světě.
Mandle z Puglie, sicilské pomeranče Tarocco, čokoláda Modica rovněž ze Sicílie, dokonalá stracciatella, úplně jiná, než jakou jste kdy zkusili. Anebo dezertní kombinace hruška–skořice… Intenzita chutí připomíná spíš tečku za michelinským menu než běžnou produkci zmrzlináren.
Madonna Mia, tohle také není žádná zmrzlina, tohle je gelato! O Michelinu není řeč náhodou, neboť si česko-italský pár vysloužil zmínku v Gambero Rosso, italské obdobě globálního gastronomického průvodce.
Ach, ti povýšení Francouzi, omezovat chuťovou potěchu jen na restaurace, na bílé ubrusy a stříbrné příbory – Italové na to jdou po svém, s eklektičtější láskou k jídlu a k životu. Proto červenou krevetou oceňují rovněž výrobce olivového oleje, pečiva či právě gelata. „Protože pro Italy to není jen dezert, gelato je kultura,“ vysvětluje Ondřej.