Před dvaadvaceti lety opustil původně vystudovaný designér Gevorg Avetisjan svou rodnou Arménii, aby i s rodinou začal nový život v České republice. Původně měl namířeno do Prahy, ve vlaku mu ale jeden cestující poradil, ať si raději vybere Ostravu, že v hlavním městě s úsporami dlouho nevydrží, je tam příliš draho.

Později Gevorg Avetisjan vzpomínal, že na cestě z tamního nádraží do hotelu měl pocit, jako by se vrátil zpět do válkou sužovaného Náhorního Karabachu: „Jeli jsme v taxíku a míjeli samé tmavé a rozbité domy. A já si říkal: Ježíši, tady taky byla válka?“

I přesto v Ostravě zůstal a později se přemístil do Frýdku-Místku. A právě tady rozjel podnikání, které dalo světu Marlenku – zázrak z medu. Sladký dort slaví letos dvacet let.

A zatímco v začátcích ho vyráběl na obyčejném sporáku jediný zaměstnanec – Gevorgova sestra –, dnes má firma 350 lidí a výrobky vyváží do pětapadesáti zemí světa. Marlenka, která svůj název nese po dceři svého zakladatele, roste každoročně o pětadvacet až třicet procent.

A má velké plány. Do tří let vybudovat novou výrobní halu v areálu bývalé Lembergerovy továrny, zrekonstruovat původní administrativní budovu a v ní otevřít muzeum, prodejnu nebo kavárnu. Marlenka si zvýší výrobní kapacitu a město dostane nové kulturní centrum. 

720 milionů korun

To je roční obrat firmy Marlenka, v jejímž čele stojí čtyřiašedesátiletý Gevorg Avetisjan od roku 2003. Nápad na dort se mu zrodil v hlavě poté, co za ním do Česka přijela jeho sestra Hasmik. Aby měla práci, začala na sporáku za tisíc korun péct medovou sladkost podle tradičního arménského receptu.

První dort donesl Gevorg Avetisjan zabalený v novinách ke známému do místní kavárny a večer už měl objednávku na další. Podmínkou bylo, že musí být v krabici, na niž pak Gevorg napsal fixem Medový dort.

20 let