Ať už hledáte jídlo zdravé, bezlaktózové, veganské, rychlé, originální, nebo výživné, uspokojit všechny tyto potřeby zvládne zcela hravě tato kombinace těstovin, kešu omáčky s citronem, křupavé cizrny a kadeřávkového chipsu.
Jídlo jako takové je skvělým palivem pro vaše tělo a můžete si ho sbalit i na druhý den do krabičky. Kromě kadeřávkového chipsu, který nejlépe chutná maximálně pár hodin po upečení, než zvlhne a přijde o křupavost. Nicméně začerstva může směle konkurovat nezdravým bramborovým lupínkům.
Pokud jste příznivcem rýžových nudlí, vyzkoušejte omáčku i na tento typ těstovin. Ne však v případě, že se chystáte jednu porci skladovat na druhý den v krabičce. Na to se v tomto případě rýžové nudle příliš nehodí.
Těstoviny orzo s veganskou ořechovou omáčkou, pečenou cizrnou a kadeřávkovými chipsy
Na 2 porce potřebujete:
- 130 g těstovin orzo (nebo tarhoňa)
- 50 g kešu ořechů (předem namočených ve vodě)
- 50 g rostlinné alternativy smetany, např. mandlový krém
- 1 až 2 stroužky česneku
- 2 lžíce citronové šťávy (popř. více dle chuti)
- 1 lžičku javorového sirupu
- 1 lžičku kurkumy
- 1 rovnou lžičku mletého koriandru
- ½ lžičku mletého římského kmínu
- ¼ lžičku kajenského pepře
- Sůl
Křupavá cizrna:
- Hrst sterilované cizrny
- 1 až 2 lžičky olivového oleje
- ½ lžičky fenyklových semínek
- Sůl & čerstvě mletý pepř
Kadeřávkové chipsy:
- 1 velký list kadeřávku
- Olivový olej
- Sůl & čerstvě mletý pepř
Dále:
- 100 g sterilované cizrny
- Hrst lískových ořechů
- Chilli vločky nebo čerstvé chilli
Postup
- Začněte pečením cizrny. Cizrnu vložte do misky, zakápněte trochou olivového oleje. Fenyklová semínka roztlučte v hmoždíři, přidejte k cizrně, osolte a opepřete. Dobře promíchejte a rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C v režimu horkovzduch a pečte 15 až 20 minut.
- Kadeřávek operte a dobře osušte. Natrhejte na menší kusy. Na plechu vyloženém pečicím papírem zakápněte trochou oleje, lehce osolte a promíchejte. Dejte péct na 180 °C asi 10 minut. Chipsy vytahujte z trouby předtím, než začnou hnědnout.
- Lískové ořechy opékejte nasucho na pánvi, dokud hnědá slupka nepopraská. Přendejte na talíř a po zchladnutí oloupejte. Zchladlé ořechy nadrťte čepelí nože.
- Těstoviny uvařte v osolené vodě na skus. Před cezením odeberte 2 naběračky vody stranou.
- Kešu ořechy máčejte ve vodě alespoň 3 hodiny před přípravou jídla. Poté sceďte a vložte do food procesoru spolu s rostlinnou alternativou smetany, česnekem, citronovou šťávou, javorovým sirupem, kořením, solí a 4 až 5 lžícemi vody z těstovin. Rozmixujte dohladka.
- Těstoviny smíchejte s kešu omáčkou a 100 g cizrny. Přilévejte tolik vody z těstovin, aby vznikla na těstovinách krémová omáčka.
- Těstoviny nandejte na talíře nebo do misek. Ozdobte kadeřávkovými chipsy, posypejte ořechy, křupavou cizrnou a chilli vločkami podle chuti a podávejte.
Tip: Tekutinu z cizrny, tzv. aquafabu nemusíte vylévat do odpadu. Dá se z ní připravit například veganská Pavlova nebo „majonéza“ hodící se nejen do sendviče.