Kdybychom vám řekli, že tento skvělý dezert vyrobíte z nálevu z cizrny, nejspíše byste nám nevěřili. Je to ale skutečně tak! Z ingredience, která by běžně skončila v odpadu, vykouzlíte veganskou verzi známého dezertu, na kterém si pochutnají i nevegani. Křupavá krusta a měkký vnitřek, zkrátka pořádná Pavlova!

Můžete ji naplnit čímkoli, co máte rádi. V rámci Veganuary jsme připravili plně veganskou variantu s domácí kokosovou šlehačkou dodávající lehkou exotickou chuť a osvěžující jahody. A pokud nevíte, co připravit ze zbylé cizrny, zkuste tradiční hummus či náš cizrnový salát s tuňákem.

Veganská Pavlova z aquafaby (nálevu z cizrny)

Na jednu velkou Pavlovu potřebujete:

  • 340 g aquafaby – nálevu cca ze dvou plechovek cizrny
  • 250 g moučkového cukru
  • lžičku bramborového škrobu
  • lžičku vanilkového extraktu

Na krém:

  • 400 g kokosového krému vychlazeného alespoň 8 hodin v lednici
  • lžíci moučkového cukru
  • lžičku vanilkového extraktu
  • jahody k podávání

Postup

  1. Aquafabu nalijte do hrnce a začněte pomalu zahřívat. Přiveďte k varu a vařte dalších cca 5 až 6 minut či dokud se tekutina nezredukuje na polovinu, vyvařená by měla vážit okolo 170 g. Aquafabu nechte na lince dojít do pokojové teploty, poté přesuňte do lednice alespoň na 3 hodiny vychladit.
  2. Vychladlou aquafabu nalijte do velké mísy na šlehání či mísy od robota a začněte na nízké otáčky šlehat. Po cca 2 minutách zvyšte na střední rychlost a vyšlehejte do polotuha, trvá to několik minut. Tekutina by měla postupným šleháním zbělat a vyšlehat se do konzistence klasických bílků.
  3. Troubu si předehřejte na 130 °C a velký plech vyložte pečicím papírem. Jakmile je sníh polotuhý, začněte po lžících přidávat cukr, vždy počkejte 30 sekund, až poté zašlehejte další lžíci. Po zašlehání veškerého cukru zvyšte rychlost na maximum a šlehejte tak dlouho, dokud sníh není zcela tuhý, trvá to asi 10 minut. Sníh by na konci šlehání měl být krásně lesklý a hutný. 
  4. Přidejte škrob a vanilkový extrakt a jen krátce zašlehejte k bílkům. Na plechu vytvarujte velkou Pavlovu, uhlaďte a vložte plech do trouby. Pečte 2 hodiny a 30 minut, po celou dobu pečení troubu neotevírejte. Jakmile je Pavlova upečená, troubu pouze vypněte a nechte dvě hodiny chladnout, poté dvířka lehce pootevřete a nechte uvnitř zcela vychladnout.
  5. Jakmile je Pavlova kompletně vychladlá, připravte krém. Otevřete plechovku kokosového krému a odeberte hustou bílou část, která se usadila v horní části plechovky. Průhlednou tekutinu, která zbyla na dně, můžete použít například do smoothie. Tuhou část kokosového krému přendejte do mísy a vyšlehejte do husté šlehačky, trvá to asi 2 minuty. Přidejte cukr a vanilkový extrakt a lehce zašlehejte.
  6. Pavlovu naplňte vyšlehanou kokosovou šlehačkou, ozdobte jahodami a ihned podávejte.

Tip: Pavlovu plňte až těsně před konzumací, jelikož by vlivem šlehačky zvlhla. Můžete ji upéct den předem a nechat v troubě do té doby, než se bude plnit. Jakmile je již naplněná šlehačkou, uchovávejte ji v lednici a zkonzumujte co nejdříve, nejdéle do několika hodin.