Možná vás to překvapí, ale nadýchaného banánového chlebíčku, který je navíc příjemně vláčný, docílíte i bez mouky. Celiaci zajásají a ti ostatní, co rádi zkouší neotřelé recepty, stejně tak. K přípravě použijete běžně dostupné ingredience, kterých vám možná doma po Vánocích zbylo víc než dost – řeč je hlavně o kokosu a mandlích.
Chlebíček se může pyšnit nejen pěkně nadýchaným těstem, ale i vláčností. Tu navíc umocňují maliny. Můžete použít čerstvé i mrazené. Maliny lze také prostřídat s jiným bobulovým ovocem, jako jsou borůvky, ostružiny nebo rybíz.
Bezlepkový kokosovo-mandlový chlebíček s malinami
Na formu 25 x 8 cm potřebujete:
- 3 vejce
- 100 g cukru
- 1 velký zralý banán (130 až 140 g)
- 2 lžičky vanilkové pasty nebo extraktu
- 120 g mandlí
- 80 g strouhaného kokosu
- 70 g kukuřičného škrobu
- 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
- 2 hrsti malin (mohou být mražené)
Postup
- Vejce s cukrem vyšlehejte do nadýchané pěny.
- Banán rozmixujte na hladké pyré a vmíchejte k vaječné pěně. Přidejte i vanilkovou pastu nebo extrakt.
- Ve food procesoru rozsekejte najemno mandle se strouhaným kokosem. Promíchejte s kukuřičným škrobem a kypřicím práškem.
- Sypkou směs důkladně zapracujte do vaječné. Těsto nalijte do chlebíčkové formy vyložené pečicím papírem. Posypejte malinami.
- Pečte při 190 °C 35 až 40 minut. Po upečení nechte 20 až 30 minut chladnout ve formě, pak přendejte na pečicí mřížku a nechte zcela vychladnout.