Kuře na X způsobů připravujeme doma snad všichni. Ať už zvolíme klasiku v podobě kuřete pečeného vcelku, exotiku, jako je kuře huli huli, nebo z něj uvaříte hned tři jídla najednou, většinou tato vděčná surovina nezklame. Myslím ale, že upéct ho na čerstvých brusinkách jste ještě nevyzkoušeli.
V našich podmínkách používáme spíš brusinky nakládané a ty čerstvé maximálně v cukrařině nebo jako efektní vánoční dekoraci. Jejich trpkou chuť v receptu doladíme cukrem a troškou jablečného octa. Společně s jemnou chutí kuřecího masa a aromatickým rozmarýnem a česnekem vytvoříte dokonalou sezonní lahůdku. Čerstvé brusinky pořídíte na Košíku, Rohlíku, v Makru nebo v zimních měsících v Bille.
Pečené kuře s brusinkami
Na 4 porce potřebujete:
- 1 malé kuře (cca 1 až 1,2 kg)
- 200 g čerstvých brusinek
- 1,5 lžíce hnědého cukru
- 1 lžíce jablečného octa
- 1 lžička soli
- 3 kuličky celého pepře
- ½ lžičky celého římského kmínu
- ½ lžičky hořčičných semínek
- ½ lžičky fenyklu
- 1 lžíce másla
- 1 palice česneku
- 1 střední červená cibule
- 2 snítky čerstvého rozmarýnu
Postup
- Nejprve čerstvé brusinky omyjte a v misce je smíchejte s hnědým cukrem a jablečným octem.
- Kuře předem vyndejte z lednice, aby mělo pokojovou teplotu, omyjte ho, osušte a ze všech stran osolte. V hmoždíři nadrťte koření – pepř, římský kmín a hořčičná i fenyklová semínka. Touto směsí kuře okořeňte.
- Kuře přesuňte do litinového pekáče, na kůži poklaďte kousky másla a podlijte cca 50 ml vody. Ke kuřeti přidejte rozkrojenou celou palici česneku, měsíčky červené cibule a snítky rozmarýnu. Přiklopte poklicí a dejte péct do trouby předehřáté na 170 °C.
- Po 30 až 40 minutách pečení kuře odkryjte, přidejte brusinky i s cukrem a octem, teplotu zvyšte na 190 °C a dopékejte dalších asi 20 minut dozlatova už bez poklice. V průběhu pečení kuře přelévejte výpekem.
- Upečené kuře servírujte s bramborovou přílohou nebo jen s bílou bagetou a dobrým bílým vínem.