skip to main content

Zhýralá nedělní hostina: jarní kuřátka, bylinková nádivka & pečená karotka

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Pečínka z mini kuřátka je sice trochu dekadentní, leč na jarní hostinu jako dělaná pochoutka. Naplňte ji svěží bylinkovou nádivkou s citronovou kůrou, obložte pečenou mrkví a máte opulentní nedělní oběd na Velikonoce či jakoukoli jinou oslavu jara. Kuřátka nepřepečte, aby se zbytečně nevysušila, a nešetřete máslem – odmění se vám pak o to lepší chutí.

Baby kuřátko s bylinkovou nádivkou & pečená mrkev

Na 4 porce potřebujete:

  • 2 baby kuřátka (pro hladovější osoby dejte kuřata 4)
  • Sůl & pepř
  • 80 g změklého másla

Na bylinkovou nádivku a mrkev:

  • 4 rohlíky (klidně včerejší)
  • 100 ml mléka
  • 2 vejce
  • Špetka muškátového květu
  • Sůl & pepř
  • 90 g slaniny
  • 1 svazek jarní cibulky nebo 1 cibule
  • 3 velké hrsti jarních bylinek (medvědí česnek, baby špenát, kopřivy, petržel, pažitka, kopr, máta, tymián, rozmarýn, bazalka…)
  • Kůra z 1 citronu
  • 2 stroužky česneku (vynechejte, pokud dáváte medvědí česnek)
  • 2 svazky mrkve (ideálně karotky)
  • Olivový olej
Reklama

Postup

  1. Karotku neloupejte, jen pořádně odrhněte, odkrojte nať (pokud není hořká, můžete ji použít do nádivky), rozložte na pekáč, kde budete péct kuře, promnete s trochou oleje a osolte a opepřete.
  2. Rohlíky nakrájejte na kostičky (to můžete udělat i den předem), pokapejte mlékem rozšlehaným s vejci, trochou soli, pořádnou dávkou čerstvě mletého pepře a špetkou muškátu a nechte chvíli nasáknout.
  3. Na proužky pokrájenou slaninu mezitím začněte na pánvi zahřívat, a když pustí tuk, přidejte kolečka jarní cibulky. Restujte dál, a když začne cibulka zlátnout, vmíchejte nasekané bylinky jako je medvědí česnek, baby špenát či mladé kopřivy (ty předem spařte vroucí vodou, zchlaďte studenou a pořádně vyždímejte) a nasekaný klasický česnek, pokud dáváte. Osolte, a jakmile listy zavadnou, stáhněte z ohně. Bylinky jako petržel, pažitku, kopr, mátu, tymián, rozmarýn či bazalku jen nasekejte a přidejte rovnou k pečivu.
  4. Poté do mísy k rohlíkům přidejte i slaninu s cibulkou a nastrouhanou citronovu kůru (jen její žlutou část) a zlehka promíchejte.
  5. Kuře by vám mělo stačit jedno pro dvě osoby, ale jestli máte větší apetit, upečte raději čtyři, nádivka vám vyjde do všech. Kuřátka omyjte, osušte a naplňte nádivkou. Zbylou nádivku rozdělte do máslem vymazaných zapékacích mističek, malé koláčové formy nebo z ní vytvarujte kuličky. Nožičky kuřat svažte provázkem, aby nádivka nevypadávala, a křidélka zastrčte dospod, aby se nepřipalovala.
  6. Celá kuřata pořádně potřete máslem a část másla jim ještě zastrčte pod kůži na prsíčkách, díky tomu se nevysuší. Celá je také osolte a opepřete čerstvě mletým pepřem, přidat můžete také další nasekané bylinky. Podlijte asi 200 ml vody, přiklopte a v troubě vyhřáté na 180 °C pečte 25 minut. Poté je odklopte, do trouby přidejte zbylou nádivku a pečte odklopené dalších 30 až 40 minut dozlatova. Čas od času přelijte výpekem.
  7. Kuřata rozpulte a podávejte spolu s pečenou mrkví, zbylou nádivkou, vypečenou šťávou a případně ještě šťouchanými bramborami.

Mandlová nádivka: Pro křupavost přidejte do nádivky hrst nahrubo sekaných mandlí nebo mandlových lupínků.