V souvislosti s nedávným otevřením restaurace Sushi Namba a nehorázným členským poplatkem za přístup k nejlepšímu sushi na světě je načase připomenout si i další špičkové restaurace pouze pro členy v Evropě a ve Spojených státech.
Zdá se, že fenomén exkluzivního členství pro registrované klienty se snáší i na gastronomický sektor. Stále více restaurací všude po světě, ačkoli většina z nich sídlí ve Spojených státech, vyvěšuje na dveře štítky nápis „members only“ (pouze pro členy).
Například japonský mistr sushi Hidefumi Namba nedávno otevřel první restauraci na americké půdě. Pro svůj „americký sen“ si ale na rozdíl od jiných velkých japonských hvězd nezvolil New York, nýbrž dal přednost slunečným plážím na pobřeží Miami.
Na restauraci Sushi Namba však tolik neudivuje její americký debut na Floridě, jako spíš cena, kterou budete muset zaplatit, abyste se zde mohli najíst. Nebo přesněji řečeno, abyste tam mohli vůbec vkročit.
Pokud chcete ochutnat jedno z nejlepších sushi na světě, je nejprve potřeba uhradit členský poplatek ve výši deseti tisíc amerických dolarů, tedy téměř čtvrt milionu korun.
Z toho pramenící exkluzivita a soukromí tvoří součást filozofie, kterou Namba spolu s bratry Josém a Samuelem Tcherassiovými prosazují ve svém víceúčelovém centru Ura o rozloze 160 metrů čtverečních, kde vedle restaurace Sushi Namba naleznete třeba poslechovou místnost či jazzový salon jménem Cocktailant Oboro.
Samotné sushi v restauraci Hidefumiho Namby vás už vyjde o něco levněji. Ceny se tu pohybují mezi 400 a 500 dolary na osobu.
Ura ovšem není jedinou soukromou klubovou restaurací v Miami. V Magic City již delší dobu funguje podnik ZZ Club s členským poplatkem ve stejné výši 10 000 dolarů, tady se ale na rozdíl od Sushi Namba platí každý rok. A navíc kolují zvěsti, že členové ZZ někdy za přístup do vybraného klubu zaplatí i mnohem více.
Newyorčané se sice nemohou chlubit nejlepším sushi mistrem na světě, mají však svou vlastní restauraci určenou pouze pro členy. Restaurace The Ned, kterou vlastní rodina Nomadových, účtuje poplatek 5000 dolarů všem, kdo touží povečeřet u jednoho z jejích exkluzivních stolů.
Získat členství v tomhle podniku přitom není vůbec snadné. Zájemci jsou povinni předložit vlastní fotografii, absolvovat osobní pohovor a být nominováni stávajícími členy, aby jim restaurace otevřela své dveře.
A podobně exkluzivní podnik najdeme i na západním pobřeží USA. V Los Angeles se nachází soukromá restaurace The Britaly, která bolí peněženku mnohem méně než její protějšky v New Yorku nebo v Miami.
Členství zde vyjde na 2900 dolarů ročně, za což podnik svým klientům nabízí špičkové kulinářské zážitky. Je ale pravda, že The Britaly spadá pod jiný koncept takzvaných „soukromých restaurací“, což berou Američané v potaz při srovnání s klubovými restauracemi typu The Ned či ZZ Club. Dále existují například i restaurace založené na NFT jako Sho Club v San Francisku.
A ani v Evropě nepřijdou zájemci o to nejexkluzivnější stravování zkrátka. Například ve sklepě slavného londýnského klubu Soho objevíme skrytý klenot jménem Disrepute. Jde o exkluzivní koktejlový bar určený zejména pro členy, který ale otevírá svou náruč také veřejným besedám a společenským akcím.
Pokud je však na vás Soho příliš, můžete si vychutnat drink v klubovém baru Albert’s Club v srdci Royal Borough, mezi Kensingtonem a Chelsea. Na jídlo se pak vydejte do městské části Marylebone, kde vám soukromý klub Home House nabídne průnik osmnáctého století a současnosti spolu s prostornou zahradou pro stolování a pití pod širým nebem.