Zapomeňte na vše, co víte o vaření těstovin. Spaghetti all’assassina neboli zabijácké špagety se totiž vaří podobně jako rizoto přímo v omáčce a žádoucí je lehounké připálení, které jim dodá křupavost a karamelový nádech.

Spaghetti all’assassina (zabijácké špagety s rajčatovou omáčkou)

Na 2 velké nebo 4 předkrmové porce potřebujete:

  • 6 lžic olivového oleje
  • čerstvé či sušené chilli
  • 2 stroužky česneku
  • 200 g pasírovaných rajčat
  • 250 g semolinových špaget
  • 500 ml vody či vývaru
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • sůl & pepř
  • burrata a petržel k podávání

Postup

  1. Půl litru vody nebo vývaru přiveďte k varu a rozmíchejte v nich protlak spolu se lžičkou soli. Ve velké nerezové pánvi, kam se vám na délku vejdou špagety (pokud máte jen menší pánve, těstoviny rozpulte), rozehřejte olej a nechte na něm chvilku rozvonět chilli dle chuti a nadrcený česnek. Zalijte passatou, chvilku povařte a do pánve vložte suché špagety.
  2. Špagety nechte chvíli opékat, a když se na nich ze spodní strany začne tvořit krustička, kleštěmi je otočte, opečte z druhé strany a poté postupně po stranách podlévejte připravenou směsí jako u rizota. Vždy počkejte, až se tekutina odpaří, a až potom přidejte další. Jde o to, aby se těstoviny opekly a byly trochu křupavé, ale přitom se nespálily a omáčka nezhořkla.
  3. Když jsou špagety al dente, buď přidejte ještě trochu tekutiny či olivového oleje pro omáčkovější verzi, nebo je naopak nechte zlehka opéct. Dochuťte čerstvě mletým pepřem a podávejte jen tak nebo posypané hladkolistou petrželí a doplněné sýrem, v našem případě smetanovou burratou.