Končíme, oznámil před dvěma měsíci Lukáš Vašek, zakladatel Oh Deer Bakery. Muž, který naučil Čechy milovat kroblihy, si chtěl dát pauzu. Ta ale překvapivě brzy skončila a Vašek otvírá znovu – na adrese přímo proti konkurenci.

Zase to prý bude ten správný punk, jako když Lukáš Vašek se svými kroblihami v roce 2017 ve skromných podmínkách začínal. Sám bude opět vyrábět těsto na oblíbené (nově už nejen) sladké bomby a jak říká, všechno si chce tentokrát držet pod kontrolou. 

Zakladatel sítě Oh Deer Bakery se totiž v minulém roce pořádně spálil, když výrobu přenechal dnes už svému bývalému společníkovi. Postupně mu zákazníci posílali stále víc stížností na kvalitu, a tak se v polovině prosince rozhodl pro radikální krok.

„Zavíráme,“ oznámil tehdy na sociálních sítích. „Než to dělat blbě, tak raději vůbec,“ říkal. 

Podnikatel, který s gastronomií původně neměl nic společného a pracoval v korporátu, si ale zároveň nechával otevřená vrátka a rovnou dodával, že by chtěl se svou značkou a kroblihami začít zase znovu a lépe.

Kdy? Odhadoval, že to bude trvat nejméně pár měsíců, než se sám z konce vzpamatuje, najde nové síly a hlavně dobré místo pro nový start. 

Nakonec je všechno ale mnohem rychlejší a ani ne dva měsíce po tom, co skončil, začíná nanovo.

„Dostal jsem spoustu nabídek a jedna z nich se nedala odmítnout. Ozvali se mi z Quadria, abych šel tam,“ říká. A i když doufal, že nový rozjezd bude trochu poklidnější, nakonec nabídce neodolal a zkraje ledna převzal klíče od nové provozovny. 

Souvisí s tím i poměrně pikantní okolnost. Nová provozovna je totiž přesně naproti bývalé pobočce v Purkyňově ulici v centru Prahy, kterou dál drží Vaškův bývalý partner, jen nyní pod jinou značkou. 

Na jedné ulici, pár metrů od sebe tak bude probíhat souboj mezi „zakladatelem kroblih“ a jeho exspolečníkem.

„Vnitřně jsem s tím dost bojoval, ale podmínky, které jsem dostal, jsou skvělé, prostor unikátní. Takže rukavice jdou dolů a musím se s tím porvat,“ říká Lukáš Vašek, který měl v předchozích letech v Praze několik poboček Oh Deer Bakery a přes franšízu expandoval i do Saúdské Arábie. 

Teď se chce držet víc při zemi. Soustředit se na jednu nově otevřenou pobočku, kde plánuje měsíčně prodat na deset tisíc kroblih. Do konce roku se chce s obratem dostat na patnáct milionů korun.

Lukáš Vašek z Oh Deer
info Foto Oh Deer

Chystá nejen rebrand své značky, která bude dál fungovat pod jménem Oh Deer – tentokrát už bez slova Bakery –, ale i nový styl interiéru a hlavně v prodejně bude prvně probíhat i samotná výroba kroblih.

„Díky tomu se chci konečně hodně zaměřit nejen na sladké, ale i na slané varianty, což se v minulosti nedařilo,“ říká Lukáš Vašek a dodává, že nově se chce soustředit i na kávu, což dřív také moc nefungovalo. 

Základem ale mají být opět kroblihy, tedy donut z croissantového těsta, který se osmaží jako kobliha a má uvnitř i na povrchu náplň.

„Pro mě je to návrat ke kořenům. Zase budu vstávat brzo ráno a vyrábět těsto vlastníma rukama. Bude to dřina, ale nesmírně se těším,“ dodává Vašek.

Kroblihy kdysi objevil při svých cestách po USA a pak doma několik měsíců zkoušel dělat den co den nové těsto, než konečně objevil správný recept a postup. Pár měsíců ho sice teď sám nedělal, ale jak dodává, je to jako jízda na kole, tohle se prý nezapomíná.