Měla být filozofkou, ale už ve svých pětadvaceti letech skončila ve strojařině. Zakladatelka a majitelka skupiny Awec Kateřina Beránková má ale daleko více vrstev.

D o brněnské klidné čtvrti Lesná se opírají paprsky slunce, všude bují sytá jarní zeleň a v dáli je slyšet sekání trávy. A v této až vesnické oáze klidu se najednou objeví na první pohled křehká blondýnka, na druhý ale velmi energická žena, na které je vidět, že se jen tak s něčím nemaže.

Právě zde v brněnské Lesné to zakladatelka a majitelka strojírenské skupiny Awec Group velmi důvěrně zná. „Dříve jsem kousek odsud bydlela. Abych ale nepracovala doma, pronajala jsem si tu malý pracovní prostor. A časem jsem část budovy koupila,“ ukazuje už ve své kanceláři, odkud řídí dnes čtvrtmiliardový byznys v oboru, kterému vévodí zejména muži – ve strojírenství.

Právě zde plánuje dodávky komponent pro nejznámější evropské automobilky, jako je BMW, Audi, Bentley nebo Porsche, stejně tak zde rozvíjí svou relativně novou byznysovou nohu v podobě lakování a oplechování strojů. „Jednám v podstatě jen s muži, ženy v byznysu moc nepotkávám,“ potvrzuje fakt, že jde opravdu o silně testosteronové prostředí.

Dvaačtyřicetiletá podnikatelka je ale daleko aktivnější. V Brně v minulosti založila anglickou školku, spolu s partnery manželi Pokornými otevřela hospodu Nálevna, kterou by ráda rozšířila i do dalších měst, nově koketuje s drony a sem tam se v ní projeví i bojovnice za demokracii – podporovala mnoho neziskových uskupení, jako byl například Milion chvilek.

„Jsem taková ta pravdoláskařka. I když je to dnes až hanlivé označení, já to mám v srdci. Havla tu budu mít vystaveného vždy,“ ukáže za sebe do regálu, kde má na jedné poličce vystavenu fotku své devítileté dcery a na druhé mimo jiné knihu o prvním českém polistopadovém prezidentovi.

„Můžu být autentická?“ zeptá se mě až provinile. „Samozřejmě. Buďte taková, jaká jste – bezprostřední,“ odpovím. Kateřina Beránková totiž nic neumí lépe než být autentická. Právě tato vlastnost ji dovedla tam, kde dnes je. Vše přitom začalo před osmnácti lety na druhé straně zeměkoule.