Britský finanční regulátor FCA v pátek udělil poradenské a auditorské firmě PwC pokutu patnáct milionů liber (444 milionů korun). Společnost podle FCA úřad neupozornila, že se její klient London Capital & Finance (LCF) mohl zapojit do podvodné činnosti nedlouho před svým krachem, který daňové poplatníky vyšel na 120 milionů liber (3,55 miliardy korun) na kompenzacích držitelů neregulovaných „minidluhopisů“.

PwC v roce 2016 narazila na „významné problémy“ při auditu investiční firmy LCF, která se následně v roce 2019 zhroutila, uvedl FCA.

Jeden z vedoucích pracovníků LCF podle regulátora „jednal agresivně vůči auditorům“ z PwC a investiční firma při auditu poskytla „nepřesné a zavádějící informace“.

Pokuta podle Reuters ukazuje, že auditoři mohou nést odpovědnost za upozornění úřadů na potenciální podvody v účetnictví prověřovaných firem.

PwC, která sídlí v Londýně, patří spolu s Deloitte, KPMG a EY do takzvané velké čtyřky globálních firem zaměřených na auditorské služby a finanční poradenství.