Jak se z italského geeka Paola Ardoina jeden z nejbohatších lidí v kryptu.

Paola Ardoina na veřejnosti a kryptokonferencích potkáte zpravidla v nenápadném černém tričku či mikině a tmavých džínách. Tak dnes vypadá muž, který má pod palcem kryptofirmu s více než šestimiliardovým čistým ziskem za loňský rok a jehož osobní majetek se počítá téměř na čtyři miliardy dolarů.

Americký Forbes v dubnu zařadil Ardoina na páté místo mezi nejbohatšími lidmi kryptoprostoru. To ale není na tomto vystudovaném programátorovi, za kterým se v roce 2008 zavřely dveře Janovské univerzity, zdaleka to nejzajímavější.

Svoji kariéru zahájil mimo kryptosektor, když začal působit jako výzkumný pracovník ve vojenském projektu zaměřeném na vysokou dostupnost, samoobnovitelné sítě a kryptografii. V kombinaci se zájmem o finance jej to postupně přivedlo až k založení fintechové společnosti Fincluster, která při- šla s jednou z prvních komplexních cloudových aplikací pro finanční poradce, správce fondů a instituce.

Jeho hvězda však začala opravdu stoupat až na přelomu let 2014 a 2015, poté co nastoupil na pozici seniorního softwarového vývojáře do jedné z nejstarších kryptoburz umožňujících skutečně vysokoobjemové profesionální obchodování – Bitfinexu.

Již v roce 2016 zde Paolo povýšil na technického ředitele. Ani to pro něj ale nemělo být kariérním stropem. Loni Paolo převzal pozici generálního ředitele původně dceřiného projektu Tether, z něhož se mezitím stala jedna z nejziskovějších společností v kryptoprostoru.

Firma, která je registrovaná na Britských Panenských ostrovech, patří mezi největší kryptoměnové firmy světa. Provozuje stejnojmenný stablecoin tether (USDT), který je třetím největším kryptoaktivem vůbec. Nad ním zůstává už jen bitcoin a ether. Likvidita trhu s tetherem navíc strčí tu bitcoi- novou hravě do kapsy.

Jádro byznysu Tetheru je vlastně velmi jednoduché, společnost vydává stablecoin, tedy kryptoaktivum s cenou ukotvenou na americký dolar. S tím mo- hou uživatelé z celého světa snadno obchodovat na kryptotrhu, a když je to přestane bavit, smění si jej zpět za reálný americký dolar.

Firma si část těchto dolarů ponechává v hotovosti kvůli likviditě, z většiny ale generuje obří profit z úroků za zaparkování těchto uživatelských prostředků v krátkodobých amerických vládních dluhopisech a pokladničních poukázkách. Část prostředků také půjčuje. Byznys, který se zjevně vyplácí. Společnost letos vykázala za první čtvrtletí čistý zisk 1,45 miliardy dolarů a za druhé 1,3 miliardy dolarů.

Co je to stablecoin?

Stablecoiny se chovají jako jiná kryptoaktiva, ovšem s tím rozdílem, že oproti kryptoměnám mají stabilní hodnotu, která je pevně navázána na některou ze státních měn nebo na koš dalších aktiv (více měn či komodit, a někdy dokonce i jiných kryptoaktiv). Jejich výhoda spočívá například ve snadnějším přesunu peněz přes hranice. Můžete ve stablecoinech třeba poslat sto milionů korun do Afriky a nemusíte to nikomu hlásit ani za to platit poplatkové premium. Stablecoiny jsou také cenným zdrojem likvidity na kryptoburzách a ve světě decentralizovaných financí.

Sám Ardoino je takovým Jamiem Dimonem kryptosvěta – je v oboru déle než mnoho výraznějších současných kryptocelebrit, obklopuje ho jistá dávka kontroverze, firma, kterou řídí, zajišťuje likviditu většiny kryptotrhu a během krizového roku 2022 vykázala lepší schopnosti přežití než jiní titáni kryptotrhu a některé americké banky.