I když se to výrobci spotřební elektroniky snaží již dekádu a půl změnit, tablety dosud byly hlavně příjemným doplňkem nebo užitečným pomocníkem pro specifické scénáře než něčím, co by mohlo sloužit jako váš hlavní pracovní nebo herní nástroj. Na sklonku jara představený iPad Pro od Applu je nicméně prvním přístrojem, který vypadá, že má šanci toto prokletí zlomit.

Povedlo se to? Vyzkoušeli jsme za vás třináctipalcovou verzi hi-endové novinky iPad Pro s čipem M4 Apple, abychom zjistili, jestli s ním můžete nahradit svůj iMac, MacBook nebo profesionální Windows notebook.

Nejtenčí konstrukce na trhu – 5,3 milimetru – skvěle fungující antireflexní displej a perfektně vyladěné příslušenství. To jsou všechno věci, které byste od perfekcionistického Applu tak nějak čekali. Nás ale spíše zajímá, co se ukrývá uvnitř a jak komfortně lze s na poměry tabletů opravdu monstrózním výkonem ve skutečnosti pracovat.

Přece jen s cenovkou, která v nejskromnější variantě začíná na necelých třiceti tisících a končí lehce nad osmdesáti tisíci korun, si lze už docela vybírat. Hned jak přístroj rozbalíte, tak vás překvapí minimalistické pojetí dodávky, která vedle samotného tabletu obsahuje již jen návod a opletený USB-C kabel.

Zatímco u iPhonů není podobný minimalismus na škodu, v případě zařízení, které má papírově lepší parametry než pracovní stanice Mac, je to škoda. Hraní nebo třeba tvorba grafiky či videa rozhodně patří mezi energeticky náročné aktivity, u kterých byste pravděpodobně ocenili spíše pořádný originální zdroj než jen dobíjecí USB-C kabel.

Po hardwarové stránce ale jinak iPadu Pro není co vytknout. Nám se do rukou dostala třináctipalcová varianta s šestnácti gigabyty operační paměti a monstrózním jednoterabytovým úložištěm. Vyšší model nemá jen větší operační paměť a úložiště, ale také jedno jádro procesoru navíc, což už je při některých činnostech docela znát. Stejnou strategii Apple používá u upgradů MacBooků Pro. O zbytek komfortního a plynulého zážitku, ať již děláte sebenáročnější činnost, se stará desetijádrové GPU a šestnáctijádrový Neural Engine.

Nová srdce tabletů, čipy M4, mají vyšší výkon než dvanáctijádrový procesor M3 ze současných MacBooků Pro, což je naprostý masakr. Trochu problém je, že srovnávat obě generace čipů je jako srovnávat pomyslná jablka a hrušky. Každý z uvedených procesorů totiž funguje úplně jinak a má v praxi odlišné silné stránky a slabiny.

Zajímavé je, že samotný Apple se srovnání generace M3 a M4 vyhýbá a srovnává raději nejnovější generaci se svými čipy M2, tedy tou, kterou obsahovala poslední generace iPadů. Roli ale nespíš sehrálo i to, že si Apple pravděpodobně nechce „kanibalizovat“ vlastní trh, M3 zařízení jsou totiž stále v prodeji. Každopádně samotná vnitřní hardwarová výbava hovoří spíše pro iPad Pro.

Největší zápor tabletů, který se dříve nedařilo úplně vyřešit ani Applu, je vždy tak trochu neohrabané ovládání. Problém udržet displej, který aktivně používáte, ve stavu nějaké rozumné čitelnosti a s tím vším spojené nepohodlí. A právě v tomto ohledu je vidět, že Apple odvedl na nejnovějším iPadu Pro pořádný kus práce.

Začněme třeba samotným displejem, respektive dvou na sobě položených OLED displejích. Rozlišení 264 pixelů na palec, 120Hz obnovovací frekvence a sklo s nanotexturou pro grafické práce v náročných světelných podmínkách, zkrátka bez odlesků, umožňuje překvapivě komfortní pracovní zážitek.

Tedy alespoň, pokud vám nepřijde třináctipalcový displej příliš malý, v takovém případě asi raději sáhnete třeba po šestnáctipalcovém MacBooku Pro. V opačném případě si ale troufám tvrdit, že tady nemá Apple s iPadem Pro konkurenci, i když někteří výrobci, jako například čínský Honor s tabletem MagicPad 2, náskok rychle stahují. Kdo by ale chtěl na práci Android tablet, že?

Pokud ovšem ovládáte tablet klasickým způsobem, tedy svými prsty, můžete si o seriózní profesionální pracovní činnosti na tomto zařízení přece jenom nechat zdát. Naštěstí Apple přichází se dvěma perfektními doplňky. Tím prvním je klávesnice Magic Keyboard pro iPad Pro. Vizuální a pocitový dojem z ní je takový, jako byste pracovali na zmenšenině MacBooku Pro.

Subjektivně byla dokonce citlivost touchpadu Magic Keyboard ještě lepší. Jedinou nevýhodou klávesnice, která v sobě zahrnuje i obal na zařízení, je, že se s ní tloušťka celého zařízení dostává nad tloušťku MacBooku Pro a dalších supertenkých notebooků.

Druhým nepostradatelným pomocníkem je Apple Pencil Pro – špičkový nástroj pro výtvarníky a grafiky, který přináší také několik návykových funkcí pro rychlé ovládání tabletu.

Verdikt

Nastal tedy konečně čas zahodit ostatní pracovní zařízení a přepnout definitivně na tablet v podobě iPadu Pro? Pokud jde o hardware, ať již samotného iPadu, nebo jeho špičkových doplňků, řekl bych vám, jděte do toho klidně po hlavě. Jenže je zde přece jenom malý háček.

Pamatujete, jak jsem zmiňoval chybějící zdroj? Ono to není tak, že by jinak puntičkářský Apple takový detail jednoduše opomněl. Spíše jde o to, že zařízení není na dlouhodobou intenzivní každodenní produkci ve větším měřítku určené, alespoň zatím.

Problém je hlavně v samotném iPadOS, který evidentně nebyl na profesionální činnost designovaný a bude ještě nějaký čas trvat, než se to změní. Problémy začínají u občas frustrujícího multitaskingu a končí u zatím ne zcela dokonalého souborového systému (i když iCloud dnes část potíží pomáhá překlenout), který komplikuje správu komplexnějších projektů.

iPad Pro může skvěle fungovat pro běžné kreativní profesionály, ti nejnáročnější v něm ale mohou postrádat své oblíbené aplikace.

Poslední slabinou, nejspíše dočasnou, je samotný nový procesor M4. Je totiž natolik revoluční, že je zatím jen málo aplikací, které by jej dokázaly naplno využít. Mezi první vlaštovky, které tak činí, patří profesionální videoeditační studio Final Cut Pro a hudební studio Logic Pro. U někoho, kdo oba nástroje používá ke své každodenní práci, si bez problémů dovedu představit, že na iPad Pro jako svůj hlavní pracovní nástroj přeladí.

A tím se dostáváme k odpovědi, jestli může iPad nahradit Macbook Pro, stolní iMac nebo jinou pracovní stanici. Krátká odpověď zní určitě ano, ale rozhodně ne pro každého. iPad Pro může skvěle fungovat pro běžné kreativní profesionály – od výtvarníků přes fotografy, skladatele digitální hudby až po část filmařů, ti nejnáročnější v něm ale mohou postrádat některé své oblíbené aplikace a občas trpět ne úplně perfektním ovládáním.

Apple Pencil Pro je každopádně v takovém případě nástroj, bez kterého se neobejdete. Pro ty ostatní ale stále zůstávají Macbook Pro, iMac a jejich PC alternativy jako primární volba.

Pro hráče videoher představuje iPad Pro zajímavou alternativu k výkonným, ale také objemným a těžkým Windows PC s diskrétními (samostatnými) grafickými procesory.

Na jejich vrcholový výkon sice iPad Pro přímo nedosáhne, ale pro většinu běžných scénářů nabídne velmi kompetitivní herní výkon v mnohem elegantnějším a kompaktnějším provedení. Při modelu streamovaných her se pak iPad Pro může směle měřit i s relativně nadupanými herními desktopy.  Pokud tak máte raději svá záda než všechny herní volby neustále na maximech, stojí iPad Pro rozhodně za zvážení.

iPad Pro je také perfektní a legitimní alternativou k notebooku či Macbooku pro movitější studenty. Těm navíc Apple již v tuto chvíli může nabídnout pokročilý ekosystém aplikací, část z nich je navíc zdarma. Vypíchnout můžeme například Freeform, kolaborativní nástroj pro sdílení nápadů, fungující napříč celým Apple ekosystémem, nástroj na psaní poznámek během přednášek Goodnotes, kreativní nástroje pro studenty uměleckých směrů, jako jsou Procreate, Procreate Dreams či Adobe Fresco nebo multiplatformní 3D modelovacího software SketchUp.