Chcete jim dát svobodu a všechny příležitosti. Ale také je chcete chránit offline i online. Chcete je naučit pracovat s technologiemi. A zároveň je varovat před nebezpečím závislostí a zákeřných algoritmů sociálních sítí. Tohle by vám mohlo pomoct.

Nechte je si hrát

Aby se děti mohly bezpečně pohybovat kyberprostorem, musejí vědět, jak vypadá riziko. Co je o. k. a co už je nebezpečné? A jak se bránit a chránit? Můžete se spoléhat, že jim to vysvětlí v hodinách informatiky ve škole, můžete dělat rodičovské přednášky, nebo děti nechte, ať si to zkusí bezpečně na vlastní kůži. Ve hře.

Nechte je třeba projet dálnicí plnou kybernástrah v české hře Internet Highway, která vznikla s podporou ministerstva školství – děti po cestě sbírají informace a nápovědy, aby prošly přes kontrolní body, a tím trénují svoji obezřetnost na síti. Pro děti od osmi let je online deskovka NetKnights, zahrát si ji můžete celá rodina a společně se snažit přechytračit Zlouna správnými odpověďmi.

Pro větší děti je hra Interland se čtyřmi mapami k různým úrovním kyberbezpečnosti, ve Věži pokladů se naučí pracovat s bezpečnými hesly a odolnost vůči phishingu prověří v Řece tajemství. Zákeřným nástrahám phishingových taktik se věnuje i Kyberhra s podtitulem Zachraň svých sto tisíc, kde teenageři dostanou virtuální peníze a musejí je střežit proti kyberzločincům.

A pokud je tohle téma, jež přece jen chcete s dětmi probrat raději u krbu než u počítače, můžete zkusit konverzační karty Povídejme si, které připravili odborníci ze společnosti ESET a tematicky se točí okolo kybernetické bezpečnosti, ochrany soukromí online a virtuálního života vašich dětí.

Včera bylo pozdě

Kdy začít s dětmi mluvit o kyberbezpečnosti? Ještě předtím, než dostanou poprvé do ruky vlastní mobil či počítač. Být v bezpečí online by pro ně mělo být stejně přirozené jako rozhlédnout se, než vstoupí do silnice, nebo zavřít dveře a zamknout, když odcházejí pryč z domu.