Forbes RealDeal je souhrn, který vám na přelomu měsíce servíruje to nejzajímavější, co se v uplynulých čtyřech týdnech událo na českém realitním a stavebním trhu. Vše, co byste z oblasti nemovitostí měli vědět. Na jednom místě.

Září si dalo na zásadních událostech záležet. Ničivé povodně, krajské volby, vyhazování ministra… Bylo toho hodně. A dost se toho dělo i na realitním trhu. Proto vám opět přinášíme shrnutí deseti nejzajímavějších zpráv, jež za uplynulý měsíc rezonovaly tuzemským trhem s nemovitostmi.

Místo kasina umění. Developerská skupina Crestyl dokončila na začátku září první etapu projektu Savarin, který má proměnit domy a vnitroblok mezi Václavským náměstím a ulicemi Na Příkopě, Jindřišská a Panská. Crestyl do něj hodlá investovat více než deset miliard. Hotová je rekonstrukce historického barokního paláce Savarin, v němž bylo dlouhá léta kasino. Nově se do něj nastěhuje umění.

Na trhu je živo. Významné nemovitosti k prodeji a investoři připravení nakupovat. Po pár letech vyčkávání se český trh s komerčními nemovitostmi rozjel do vysokých otáček. K prodeji jsou velká obchodní centra, luxusní hotely i kanceláře. A investoři mají po předchozích letech vyčkávání chuť i peníze.

Boj o lázně. Jeden nejmenovaný expremiér jednou označil karlovarský region jako „nejhorší kraj úplně ve všem“. Velcí investoři si to ale patrně nemyslí. Zájem investorů teď přitahují Alžbětiny lázně, poslední veřejné lázně v Karlových Varech. Zálusk si na ně dělá jednak Grandhotel Pupp a jednak společnost JTH podnikatele Jaroslava Třešňáka, která by se chtěla spojit s nadnárodním hotelovým řetězcem Hilton a vybudovat v lázních i hotelové pokoje.

info Foto Magistrát města Karlovy Vary
Alžbětiny lázně. Foto Magistrát města Karlovy Vary

Na koupaliště co by kamenem dohodil. Bytový dům s 283 byty plánuje developerský společnost Geosan Development stavět v sousedství koupaliště Petynka v Praze 6. Projekt Re.Start Petynka by měl developera vyjít na 2,4 miliardy korun a stavět by se mělo začít na začátku příštího roku.

Zdřevění Česko? První pražský developerský projekt vícepodlažní dřevostavby je na světě. Dokončila jej společnost UBM Development Czechia. A podobných projektů bude pravděpodobně přibývat. Dřevo je totiž udržitelnější, a dokonce může být výstavba dřevostaveb i rychlejší a levnější. Otázka je, jak se na to budou tvářit české normy a vyhlášky.

Pozemek jako jistota. V zářijovém čísle Forbesu jsme se věnovali světu investic a o rady jsme požádali nejlepší, nejvlivnější a největší investory Česka. Pokud máte v plánu také investovat a v hledáčku máte třeba zajímavé pozemky, poradí vám kolegyně Jana Divinová, na co si při koupi pozemku dát pozor.

Vydání Forbesu P.H. Excel

Miliardáři na devítce. Vysočany jsou možná občas ve srovnání s rozvíjejícími se čtvrtěmi jako Karlín nebo Smíchov trochu mimo radar, ale přitom skrývají obrovský potenciál. Vědí o tom i developeři z našeho žebříčku nejbohatších Čechů, kteří ve Vysočanech chystají velké projekty. Penta Marka Dospivy v září zahájila výstavbu velkého projektu Mocca a stavět na devítce se chystá i Dušan Kunovský, Radovan Vítek či Karel Pražák.

Odevzdáno. Dánský ateliér Bjarke Ingels Group odevzdal kompletní dopracovanou architektonickou studii na Vltavskou filharmonii. A Praha se tak začíná chystat na to, až někdy v druhé polovině příštího roku podá žádost o stavební povolení. Cenovka za samotnou budovu se kvůli inflaci a úpravám projektu vyšplhala na 11,6 miliardy korun.

Pryč z Česka. Londýn, Bělehrad, Varšava. Řada tuzemských developerů se vydává se svými projekty do zahraničí. Důvodů je více, hlavní roli však hraje diverzifikace portfolia a také to, že všude jinde se podle developerů staví rychleji než u nás. „Jelikož jsou procedury a legislativa v Česku asi nejnáročnější ze všech zemí, vyhledáváme zajímavé lokality i v zahraničí,“ říká k tomu majitel a zakladatel společnosti Domoplan Tomáš Vavřík.

Další oživená památka. Kdysi hrála důležitou roli při propojení Starého Města s rušným životem na Ovocném trhu v Praze, dnes by se měla stát Hrzánská pasáž centrem módy, designu i umění. Pasáž, která patří Hudební nadaci Stadler-Trier, získává po letech nový život a mění se z průměrné turistické atrakce na prostor nejen pro turisty, ale také pro místní obyvatele plný zajímavých podniků a obchodů.

info Foto Hudební nadace Stadler-Trie
Foto Hudební nadace Stadler-Trier