Filip Čabart a Michal Smrček se před dvěma lety pustili shodou náhod do společného a trochu překvapivého projektu. Coby právníci na plný úvazek začali ve volném čase budovat aplikaci zaměřenou na to, jak být zdravější a cítit se líp. Své Eudamo pustí do světa na přelomu roku. Zatím na něm pracují s týmem lékařů a dalších expertů.

Potkali se u pracovních stolů největší tuzemské právnické kanceláře Havel & Partners. Kromě profese a věku na prahu čtyřicítky je ale před více než dvěma lety pojila ještě jedna věc: ne zrovna ideální zdraví. 

Na počátku jejich úsilí byla obsáhlá excelová tabulka plná dat. Brodili se záplavou informací na internetu, které mají různou kvalitu, od pochybných až po odborné a pro laika i složité medicínské studie. Na samotné aplikaci začali pracovat až začas, když si uvědomili, že jimi nasbírané informace by mohly stejně dobře posloužit i dalším lidem. Třeba proto, že špatný zdravotní stav v důsledku obezity je globálním problémem.

„Měl jsem o dvacet šest kilo víc, špatné zdravotní testy, spal jsem jen čtyři hodiny denně a jednoho dne jsem skončil na kapačkách,“ popisuje velmi tvrdě svůj tehdejší zdravotní stav Filip Čabart, jehož hlavní specializací je finanční právo. 

A jeho parťák Michal Smrček to měl dost podobně. „Cítil jsem se mizerně a moje kondice byla přesně taková. Celkově špatné krevní testy, únava, stres,“ popisuje sám sebe druhý muž, jehož profesní doménou je pojišťovnictví.

Jejich cílem není nic menšího než mít řešení preventivní péče o celou rodinu na jednom místě tak, aby nahradilo všechny ostatní aplikace. „Šlo nám o to, nashromáždit ověřené informace o zdraví a uspořádat je do každodenního a smysluplného režimu. Tak jako to pomohlo nám,“ vysvětluje Filip Čabart. Spolu s Michalem Smrčkem vývoj zatím plně financují z vlastních zdrojů. „Chceme, aby šlo o opravdu široce dostupný globální projekt v základu pro všechny zdarma, nejen o další prodejní kanál,“ říká. 

Eudamo budují s vývojáři ze studia WDF. Zatím se v testovací verzi zaměřili na čtyři základní součásti celkového zdraví: pohyb a cvičení, výživu, mentální zdraví a spánek. Půjde v ní ověřit si individuální zdravotní stav prostřednictvím skóre, a to na základě vstupních dat, která matematický algoritmus detailně zpracuje, vyhodnotí a za pomoci AI nabídne rady a doporučení. Dokáže rovněž upozornit na zdravotní rizika a v tom případě rovnou doporučí obrátit se na lékaře. 

Tým startupu Eudamo už teď tvoří víc než dvacet lidí. Navíc mají v zádech odbornou vědeckou radu z oblasti medicíny, jejíž součástí je například Marián Hajdúch z olomoucké univerzity, který patří mezi přední odborníky na včasnou diagnostiku rakoviny a problematiku zdravého stárnutí. K dalším špičkovým expertům se řadí Eliška Sovová, která se věnuje pohybové medicíně, nebo kardiolog Jan Václavík. 

Aplikaci teď Čabart se Smrčkem testují a brzy ji v pilotním provozu poskytnou advokátní kanceláři Havel & Partners a zaměstnancům ČSOB Pojišťovny, která je jedním z hlavních partnerů. Během příštího roku bude veřejně dostupná všem, později i včetně nadstavbové placené části.  

„Zdraví je především naše odpovědnost. Na druhou stranu žijeme ve skvělé době. Když se o sebe budeme starat, máme ohromné příležitosti, jak něco změnit a zlepšit své zdraví,“ uzavírá Michal Smrček. Mimochodem, Eudamo dostalo jméno podle starořeckého pojmu eudaimonia, který se do češtiny překládá jako „blaho“ nebo „štěstí“.