Prodloužit sezonu a nabídnout kvalitní ubytování se špičkovými službami. To je plán vinaře Pavla Laciny, který staví na jižní Moravě vinařskou rezidenci za 200 milionů korun. Vlastnit její část může takřka kdokoli.

Pavel Lacina stojí před rozestavěnou velkou budovou. První patro je hotové, člověk už může rozpoznat, co tady za pár měsíců bude stát. Je sobotní odpoledne, na stavbě je výjimečný klid. I dva velké jeřáby teď jen stojí a „dohlížejí“ na betonový kolos.

„Ty mě stojí tři tisíce denně, i když nepracují,“ mávne Pavel Lacina rukou směrem k jeřábům a se smíchem rychle vyrazí do budovy. Jsme na kraji Velkých Pavlovic, malého města na Břeclavsku, kde Lacinovi žijí už po generace a kde teď staví třípatrovou rezidenci, která nemá v širokém okolí obdoby. 

„Bude tu restaurace, konferenční sál, enotéka a za ní wellness a spa zóna,“ popisuje jednotlivé místnosti Pavel Lacina, když prochází hrubou stavbou. Je to jeho srdcový projekt, který si vysnil už před několika lety a který se teď stává skutečností.

Roste tady rezidence s víc než třemi desítkami čtyřhvězdičkových apartmánů s lodžiemi, kompletními hotelovými službami, vlastní enotékou i wellness a také vinařstvím přímo ve sklepě domu. Celková investice má dosáhnout dvou set milionů korun. „Na papíře to bylo menší,“ směje se Pavel Lacina při poznámce, že stavba je skutečně rozlehlá. Jenže o to právě jde.

Zájem o ubytování je v oblíbeném vinařském městečku velký, ale nabídka – především na vysoké úrovni s kvalitními službami – zdaleka nestačí. Před pár lety tady otevřel miliardář Lubomír Stoklásek luxusní Hotel Lotrinský, poptávka je ale pořád větší.

info Foto se souhlasem Vinařství Lacina
Degustační sál v budoucím apartmánovém hotelu

Na začátku tohohle projektu navíc byla myšlenka, že by apartmánový hotel nabídl hostům všechno pod jednou střechou. A že by se díky široké nabídce služeb mohla prolomit sezonnost vinařské turistiky. Ať už jde o páry, skupinky, nebo korporátní klienty, ti všichni tady mohou najít zábavu v kterémkoli ročním období. Mimochodem, fungovat to tady má výhradně jako místo pro dospělé.

„S vinařskou turistikou máme bohaté zkušenosti a víme, co návštěvníky Moravy umí potrápit, zvláště pokud přijedou jen v páru. Na degustaci jich je málo, do sklepa je nikdo nevezme. Když chtějí ochutnat sortiment vinaře, musí kupovat po lahvích a mimo sezonu je vinařská Morava pro páry de facto zavřená,“ říká Pavel Lacina, muž, jehož Vinařství Lacina bylo dvakrát mezi finalisty soutěže o vinařství roku. Ačkoli odsud pochází a jeho rodina vlastní jeden z nejstarších habánských sklepů na jižní Moravě, svou kariéru nespojil jen s vínem.

Po studiích ekonomie se na čas z rodného kraje vydal do světa a rovnou za manažerskou pozicí do Spojených států. Několik let vedl zastoupení CzechTradu v Chicagu. Nakonec se vrátil nejen do Česka, ale i do rodinného vinařství, které už vede řadu let. Stále ale sleduje, co se děje v zahraničí a co by dávalo smysl i tady. Tak ho zaujal i systém, který už dlouho funguje například ve Švýcarsku a který je v posledních letech běžný i v českých horách. 

info Foto se souhlasem Vinařství Lacina
Vizualizace terasy v novém apartmánovém hotelu ve Velkých Pavlovicích

Jednotlivé pokoje či apartmány v hotelových domech si koupí soukromí investoři, kteří je mohou využívat, kdy a jak chtějí. V ostatní dny se pak volná místa nabízejí k pronájmu veřejnosti jako klasické hotelové pokoje. A na tom můžou majitelé vydělat. Přesně takový model teď Pavel Lacina s novou rezidencí přináší i na jižní Moravu. 

Sám si ale dobře uvědomuje, že jeho největší know-how je v produkci vína. Proto si pro samotný provoz a správu hotelu našel partnera, který to bude mít kompletně na starosti. O koho se jedná, zatím nemůže zveřejnit, jde ale o úspěšný hotelový řetězec, který má v Česku velké zkušenosti.

„Předpokládáme na základě předchozích zkušeností, že se majitelé apartmánů můžou těšit na výnos okolo deseti procent ročně,“ odhaduje Pavel Lacina s tím, že už v prvním roce provozu, tedy za dva roky, by se tady mělo ubytovat patnáct tisíc hostů. Střih a přesun o kus dál. Pořád jsme ve Velkých Pavlovicích, teď ale na Staré hoře, vinařské trati, odkud je úchvatný výhled nejen na samotnou obec, ale i na celé okolí Modrých hor.

Právě tady Pavel Lacina ožívá ještě víc. „Tady připravujeme vinohrad majitelů apartmánů, ze kterých v případě zájmu uděláme vinaře. Ve sklepních prostorách rezidence je naučíme vyrábět víno, které bude pak jejich,“ líčí plány s tím, že tahle rezidence asi bude jediným SVJ, které bude mít vlastní víno.

info Foto se souhlasem Vinařství Lacina
Pavel Lacina