Už se vám stalo, že s někým mluvíte, ale konverzace pluje po povrchu a nikam nevede? Neříkáme, že je to nutně vaše chyba. Víme ale, že s tím můžete něco udělat. S „návodem na lepší konverzace“ přichází kouč a byznys poradce Josh Spector:

Nepokládejte ano/ne otázky

Jestli vám konverzační partner odpovídá stroze a úsečně, na vině mohou být otázky. Jednoduchá poučka? Jaká otázka, taková odpověď. Vyhněte se proto otázkám zavřeným – tedy otázkám, na které lze odpovědět prostě „ano“ nebo „ne“. Stačí vše jednoduše pootočit a například místo „Líbil se ti ten film?“ se zeptat „Proč se ti ten film líbil?“.

Třikrát proč

„Třikrát proč“ je skvělá technika, jak konverzaci prohloubit. Funguje přesně tak, jak si myslíte: třikrát za sebou se člověka doptáte otázkou začínající „proč“.

Pokud se budeme držet předchozího příkladu a vy dostanete odpověď „Film se mi líbil, protože to byla oddechovka“, můžete navázat „Proč potřebuješ oddechovku?“. A když vám druhá strana odpoví, že je to kvůli stresu v práci, zeptejte se „Proč tě práce stresuje?“. 

Ptejte se na konkrétní příklady

Obecné otázky vedou k obecným, klišovitým odpovědím. Snažte se proto vždy ptát na konkrétní věci. Například místo otázky „Jak sis užil dovolenou“ zkuste „Jakou nejlepší věc/aktivitu, jste na dovolené zažili?“. 

Zapojte pocity

Víte, co mají lidé rádi? Když mohou mluvit o sobě – a o tom, jak se cítí. Využijte toho! Mezi otázkou „Jaký byl koncert?“ a „Jaké to bylo?“ je nepatrný, ale důležitý rozdíl. Nechte promlouvat emoce druhých.

Hledejte ponaučení

Až vám bude někdo vyprávět o nepovedeném interview nebo zkaženém výletu, zeptejte se, co si z toho dotyčný odnáší. „Co si myslíš, že bys musel vědět, aby se to nepokazilo?“ nebo „Jakou radu bys dal někomu, kdo má v plánu absolvovat to samé?“ jsou dotazy prohlubující konverzaci.

Nebojte se hloupých otázek

Co je při rozhovorech nejdůležitější? Uvědomit si, že žádná otázka není hloupá. Pokud vám vytanula na mysli, položte ji. Ptejte se jako zvídavé děti, které ještě nepostihl stud a strach z posměchu.

Zároveň se nebojte svého konverzačního partnera přerušit a říct: „Nezlob se, ale moc tomu nerozumím. Mohl bys mi to vysvětlit jednodušeji?“

Zeptal jsem se na všechno?

Poslední bod, který vám zajistí hlubší a smysluplnější konverzaci, je dotaz „Nezapomněl jsem se na něco zeptat?“ nebo „Je ještě něco, co bychom chtěli probrat?“. Téma, ať už bylo jakékoli, tím vhodně dokončíte.

Co vás při konverzacích s druhými nejvíce štve? Dejte nám to vědět na jakbytlepsi@forbes.cz nebo se o to podělte v naší facebookové skupině