Jste nepoučitelní a chodíte vždycky pozdě? Tak si přečtěte tipy Julie Morgenstern, autorky knihy Organizing from the Inside Out, která tvrdí, že většina pozdních příchodů je způsobena vcelku prozaicky tím, že neumíme odhadnout, kolik času nám zabere příprava a cesta.

Redefinujte si včasný příchod

Na začátek je to asi nejtěžší úkol, ale pokud chcete začít chodit včas, musíte si uvědomit, jaké důsledky mají vaše pozdní příchody. Nejenže odhalují vaši neschopnost si čas dobře zorganizovat, ale také ukazují na to, že ostatní nerespektujete a stavíte svůj program nad ten jejich.

Řešení? Řiďte se pravidlem „o pět minut dřív je akorát, přesně načas už je pozdě, pozdě je nepřijatelné“.

Do praxe ho aplikujte následovně: Zkuste si naordinovat příchody vždy alespoň o pět nebo deset minut dříve a na čas, který strávíte čekáním, si naplánujte nějakou aktivitu. Může jít o čtení, vyřízení pracovních mailů nebo třeba o telefonát s někým blízkým.

Hledejte vzorce

Chodíte vždy o pět nebo deset minut pozdě? A je něco, co se při vašich odchodech pravidelně opakuje? Ujíždí vám tramvaj nebo vycházíte pozdě, protože nemáte připraveny věci s sebou? Zkuste si pokaždé, když se to stane, situaci zaznamenat. Jakmile si to uvědomíte a nahlédnete za svůj time management, bude snazší se s ním vypořádat. 

Vizualizujte

Další technikou, která by vám měla s nedochvilností pomoci, je vizualizace. Její pravidla jsou jednoduchá: projděte si všechny aktivity, které musíte před odchodem udělat, a představte si sami sebe, jak úkony provádíte. Uvidíte, že když si svůj odchod představíte, lépe si v hlavě rozvrhnete čas.

Spočítejte si, kolik času potřebujete

Morgenstern doporučuje si týden až dva vést malý deník, kam si budete zapisovat, jak dlouho vám trvá každá aktivita. Pokud máte ráno problém dorazit včas do práce, zapište si, jak dlouho se sprchujete, kolik času strávíte v koupelně, za jak dlouho se obléknete a kolik minut vám zabere příprava snídaně. Udělejte si přehled o tom, co vlastně všechno ráno děláte a jak dlouho. To vám pomůže lépe si uvědomit, kolik času reálně na přípravu potřebujete.

Nastavujte si minideadliny

Pokud v rámci přípravy většinou nemáte pojem o čase, je nejlepší stanovit si deadliny, tvrdí Morgenstern. Tak například: Jdete se připravit do koupelny a víte, že nejpozději za půl hodiny musíte odejít z domova. Předtím, než se začnete sprchovat, si řekněte: „Teď je 8:10 a já z koupelny vylezu v 8:20.“ To vás donutí být ve střehu a neustále si čas kontrolovat.

Telefon je váš přítel

Jestli si nejste schopni hlídat deadliny sami, nastavte si sérii budíků nebo minutek, které vám budou čas připomínat, a myslete na to, že čím více kontaktu s aktuálním časem budete mít, tím více zvyšujete pravděpodobnost, že vyrazíte a dorazíte na místo určení včas.

Nacvičte si odchodové hlášky

Někdy nemáme v našich pozdních příchodech prsty jen my, ale třeba upovídaný kolega nebo soused, který s námi potřebuje něco urgentně řešit zrovna ve chvíli, kdy už jsme na odchodu. 

Podle Morgenstern je dobré mít v zásobě připravenou „odchodovou hlášku“ typu „Za hodinu musím odejít. Budeš ode mě do té doby ještě něco potřebovat?“, kterou můžete používat v práci, nebo klasickou „Omlouvám se, ale nerada bych nechala [osobu X] čekat“.